KAZKA услід за Freedom Jazz відмовилася їхати на Євробачення

11:24, 27.02.2019
KAZKA услід за Freedom Jazz відмовилася їхати на Євробачення

KAZKA стверджує, що не хоче "сіяти розбрат" (фото: соцмережі)

Гурт KAZKA заявив, що не представлятиме Україну на цьогорічному Євробаченні.
 
Таким чином колектив відмовився від пропозиції Національної суспільної телерадіокомпанії (НСТУ).
 
"Ми хочемо i мали б за честь представляти Україну на Євробаченні. Ми вклали в це бажання багато сил, енергії, часу. Ми за цим йшли на Нацвiдбiр. Але нам не потрібна перемога будь-якою ціною. Наша місія - об'єднувати людей своєю музикою, а не сіяти розбрат. Тому на пропозицію НСТУ у нас є чітка відповідь: ми не поїдемо в 2019 році на Євробачення", - йдеться в заяві гурту KAZKA в Instagram.
 

У KAZKA додали, що в той же час не відмовляються "від своєї головної мети - нести українську культуру світові".
 
"Ми готові представити Україну на конкурсi в наступному році, якщо нас оберуть. А поки ми рухаємося далі і чекаємо всіх вас на наших концертах усiм свiтом", - йдеться в заяві.
 
Зауважимо, ще до оголошення KAZKA про своє рішення членкиня правління НСТУ Олександра Кольцова назвала ситуацію навколо цьогорічного Нацвідбору "кризою" і припустила, що від України може взагалі не поїхати ніхто.
 
Як повідомляла "УМ", Суспільне пропонувало гурту KAZKA поїхати на Євробачення, оскільки тріо Freedom Jazz, яке посіло друге місце у Нацвідборі на Євробачення, відмовилося їхати на конкурс замість MARUV.
 
Нагадаємо, співачка Ганна Корсун, або MARUV, яка перемогла в Національному відборі на Євробачення-2019 та їздить з гастролями до Росії, не представлятиме Україну на пісенному конкурсі, бо співачка та НСТУ "не знайшли спільного рішення щодо місії представника України на міжнародному пісенному конкурсі".
 

Як повідомляла УМ, 23 лютого MARUV перемогла у фіналі національного відбору "Євробачення-2019" у Києві та мала представляти Україну на пісенному конкурсі в Ізраїлі. Однак згодом стало відомо, що у співачки заплановано сольні концерти в Москві та Санкт-Петербурзі. Це спричинило шквал питань щодо того, чи може співачка їхати на конкурс.

 

Зранку 25 лютого 2019 року співачка MARUV заявила про тиск на неї з боку Національної телекомпанії України. Ніби-то її нібито намагаються змусити відмовитися від участі в конкурсі. Таке написала на сторінці у Facebook. Вона також заявила про готовність відмовитися від виступів в Росії.

Однак мовник все ж вирішив не укладати із MARUV договір. Наголошують: за правилами "Євробачення", учасник повинен "забезпечити неполітичний характер". А ситуація, яка склалася навколо Нацвідбору цього року, має ознаки політизації.

"Суспільний резонанс, спроби тиску з боку політичних сил, втручання в дискусію культурних діячів та інформаційних структур країни-агресора фактично спричинили політизацію результатів національного відбору", - йдеться у повідомленні Суспільного.