Президент Сирії Башар Асад дозволив вдарити хімічною зброєю по провінції Ідліб

09:26, 10.09.2018
Президент Сирії Башар Асад дозволив вдарити хімічною зброєю по провінції Ідліб

Башар Асад не отримав достатнього покарання за хімічну атаку у квітні 2018 року

Президент Сирії Башар Асад дозволив використати хімічну зброю під час майбутніх бомбардувань урядовими військами провінції Ідліб, яка знаходиться під контролем повстанців.

Про це пише "Українська правда" з посиланням на дані американського видання The World Street Journal.

Неназвані американські урядовці повідомили журналістам, що Башар Асад, плануючи наступ на Ідліб, нібито дозволив своїм військам використовувати газоподібний хлор проти повстанців.

Зазначається, що на недавній дискусії щодо Сирії президент США Дональд Трамп погрожував провести масовий удар проти режиму Асада, якщо він "розпочне вбивства в Ідлібі".

Американські урядовці розповіли, що у Пентагоні розробляються військові варіанти, зокрема, щодо більш потужного, ніж у квітні, удару, але Дональд Трамп ще не вирішив, якою саме буде відповідь.

У цей час російська та сирійська авіація відновила інтенсивне бомбардування у провінціях Ідліб і Хама в неділю на тлі спроб Дамаска витиснути сирійських повстанців з їхнього останнього оплоту після того, як російсько-ірансько-турецький саміт не зміг домовитись про перемир’я.

Дамаск, який підтримують союзники Росія та Іран, готує великий наступ, щоб відновити контроль над Ідлібом та прилеглими районами на північному заході. Провінція є останнім великим оплотом повстанців у Сирії, які виступають проти правління президента Башара Асада та його родини.

Російські та сирійські військові літаки відновили свою кампанію із бомбардуваннями на наступний день після того, як в п'ятницю на саміті президентів Туреччини, Ірану і Росії не вдалося домовитися про припинення вогню для запобігання наступу.

Нагадаємо, що після бомбардування Ідлібу 4 квітня, Башара Асада звинуватили у застосуванні хімічної зброї. Після того, як Росія заблокувала резолюцію ООН щодо розслідування обставин загибелі більше 70 людей, Дональд Трамп наказав обстріляти військову базу у Хомсі.

Під приціл крилатих ракет "Томагавк" потрапили військові об'єкти на території авіабази - злітно-посадкові смуги, літаки і вертольоти, а також заправні станції.

Російські журналісти, що вели репортажі із зруйнованої військової бази, де розміщувалися російські та сирійські війська, після обстрілів виклали фотографії із контейнерами, у яких могла зберігатися хімічна зброя.