Грицак розповів деталі операції СБУ щодо НАБУ

15:11, 06.12.2017
Грицак розповів деталі операції СБУ щодо НАБУ

Василь Грицак звітує у Раді.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак запевняє, що його відомство нормально співпрацює з усіма суб'єктами оперативно-розшукової діяльності в Україні.

 

Про це Грицак сказав, звітуючи перед Верховною Радою у середу.

 

Голова СБУ зокрема поінформував народних депутатів про подробиці гучної операції щодо детективів Національного антикорупційного бюро.

 

"26 вересня 2017 року до Служби безпеки із заявою про вчинення злочину звернулася перший заступник голови Державної міграційної служби Діна Пімахова за фактом провокування її до отримання неправомірної вигоди громадянином Тітєнковим С.О. Тобто вчинення злочину за статтею 369 КК України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі)", – розповів глава СБУ.

 

Пан Грицак пояснив, що далі за процедурою, оскільки такий злочин не відноситься до підслідності СБУ, матеріали 27 вересня було передано до прокуратури, яка внесла провадження в ЄРДР.

 

За його словами, 28 вересня органом досудового розслідування  в апеляційному суді було отримано санкції на проведення щодо Тітєнкова негласних слідчо-розшукових дій: зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, спостереження за особою.

 

"У процесі роботи над цією справою було дійсно зафіксовано, що готувалося давання хабаря. І лиш в день затримання тобто 29 листопада до ЄРДР була внесена ще одна кваліфікуюча ознака – 370 ч.2 – провокування давання хабаря", – заявляє Грицак.

 

Він підтвердив, що в рамках слідчих дій було вилучено багато матеріалів з обмеженим доступом та велику спеціальних технічних засобів, "походження яких встановлюється".

 

"Не можу давати оцінку діяльності колег з інших правоохоронних органів, бо вони так само займаються протидією злочинності, але зазначаю, що в нас доволі нормальна робоча взаємодія як із НАБУ, так і з ГПУ з МВС та іншими суб'єктами оперативно-розшукової діяльності", – зазначив Грицак.

 

Він запевнив, що у вказаній справі СБУ "в рамках виконання доручень Генпрокуратури, яка веде розслідування, буде надавати оцінку і сприяти розслідуванню".

 

"В цілому ж я переконаний, що і НАБУ й інші новостворені органи мають право на життя. Ми будемо робити все, щоб співпрацювати далі разом", – заявив також Грицак.

 

Як повідомляла «УМ», справжній скандал розігрався між детективами НАБУ з одного боку й слідчими СБУ і Генпрокуратури – з іншого через підозри детективів НАБУ щодо першої заступниці голови Державної міграційної служби Діни Пімахової, яка нібито може брати хабарі.

 

В СБУ вирішили інакше і завадили спецоперації НАБУ, мовляв, ті намагалися спровокувати хабар і підкинути гроші чесній жінці.

 

Відтак, НАБУ звинувачує СБУ і Генпрокуратуру в незаконному втручанні та у зриві своєї спецоперації, в якій детективи працюють під прикриттям, через розголошення конфіденційних даних, отриманих СБУ в ході прослуховування для НАБУ.