Віктор Пінчук капітулював перед Росією: реакція українців

18:00, 30.12.2016
Віктор Пінчук капітулював перед Росією: реакція українців

Досі Віктор Пінчук активно рухав Україну в Європу. (Фото з архіву.)

Політики, експерти і журналісти обурені пропозиціями мільярдера Віктора Пінчука піти на «болючі компроміси» з Росією, відмовитися від перспективи членства в Євросоюзі й НАТО та провести вибори на окупованій частині Донбасу ще до її звільнення.

 

Про це вони пишуть у соцмережах, після того, як в газеті The Wall Street Journal було оприлюднено відповідну статтю Пінчука у п’ятницю.

 

Одним з перших відреагував лідер Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Рефат Чубаров.

 

«Те, що Віктор Пінчук сором'язливо називає «болючим компромісом» насправді є запрошенням нас, України і українців, включаючи Крим і кримських татар, до капітуляції. Причому до капітуляції тотальної, самознищувальної, оскільки Пінчук не може не розуміти, що слідом за здачею Криму і Донбасу, відмовою вступати до ЄС і НАТО, Україна просто перестане існувати як незалежна держава», - обурився пан Чубаров на своїй сторінці у Facebook.

 

І додає: «Отже, те ще не вдалося ворогам добитися за століття – знищити українську національну гідність та вбити в нього віру у свою державоспроможність, Пінчук пропонує нам здійснити своїми руками. Серед нас є ті, хто зможе вбити майбутнє свого народу?».

 

Редактор видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик, у свою чергу, зазначає у Facebook: «Тобто філантроп і бізнесмен (так вказано у підписі до статті) пропонує від Криму просто відмовитися. Дякуємо за поради, Вікторе Михайловичу, але у кримських татар немає 15 чи 20 років на очікування. Це ви можете Батьківщиною торгувати, а в нас вона одна».

 

Так вона відреагувала на наступну цитату Пінчука: «Ми підтримуємо наші позиції, що Крим – це Україна і має повернутися. Але Крим не має стати на заваді досягненню угоди, яка закінчить війну на сході на базі справедливості. Пройде 15-20 років, щоб забезпечити достатнє економічне зростання, стабілізувати інфраструктуру, соціальну захищеність і фінансову систему. Тоді всі в Криму захочуть жити в Україні».

 

Водночас, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука вказує, що його дивують тези Пінчука.

 

«Панове стратеги! А хто вам сказав, що Росія зупиниться на теренах Криму і частини Донбасу?! Сам Володимир Володимирович особисто? Чи його кум? На мою думку, Україні варто відмовитись від Пінчука. І такий «компроміс» буде не такий вже й болісний», - написав пан Тука у Facebook.

 

«Передайте, будь ласка, Вікторові Пінчуку, що завтра новий рік, а не 1 квітня», - лаконічно зауважує засновник волонтерської організації «Повертайся живим» Віталій Дейнега.

 

Тоді як депутат Ганна Гопко вказує, що стаття Пінчука «лише підтвердила, що він залишився містечковим зросійщеним бізнесменом», оскільки він «пропонує виконати Мінськ-2 у варіанті Москви», ще й «ціною здачі національних інтересів України».

 

Відтак, пані Гопко наголошує: «Наша позиція на зовнішньополітичному фронті має бути настільки твердою, непохитною та чутною, щоби окремі голоси олігархів не мали шансів «переспівати» офіційний хор».

 

«Стаття Пінчука — досконала вправа з викривлення реальності. Вміло маніпулюючи фактами та фактично погрожуючи українцям ще більшою кількістю жертв, Пінчук водночас дає надію, яка насправді є обманом — російською пасткою. Пінчук розповідає нам, як умилостивити ворога, виконавши його вимоги. І не каже, що треба робити, щоб перемогти ворога», - написала депутат на своїй сторінці у Facebook.  

 

На її думку, «сьогодні виглядає так, що щоб залишатись нейтральними (як пропонує Пінчук) — нам треба захищатись і не відступати, бо Росія не виконує договори і розуміє тільки силу».

 

І констатує, що справжня мета цієї статті Пінчука - не шлях до миру, а дорога до втрати держави.

 

Нагадаємо, що у статті Віктор Пінчук також пропонує провести місцеві вибори на окупованій частині Донбасу ще до її звільнення. А також пропонує визнати, що Україна не приєднається до НАТО «ні найближчим часом, ні в среденьостроковій перспективі».

 

Нагадаємо, що Віктор Пінчук є зятем другого президента України Леоніда Кучми, який є представником України у Тристоронній контактній групі на переговораху у Мінську.