Адвокатам Карпюка і Клиха погрожують через захист "бендеровцев"

11:04, 09.06.2016
Адвокатам Карпюка і Клиха погрожують через захист "бендеровцев"

Зараз російські адвокати українців готують апеляцію на суду Чечені. (Олег Меженцев.)

Доки адвокати Миколи Карпюка та Станіслава Клиха готують апеляцію на вирок Верховного Суду Чеченської Республіки щодо їх підзахисних, залишається актуальною також загроза їх власного переслідування.

У розпорядженні Євромайдан SOS є “частное постановление” головуючого судді у “чеченській справі” Вахіта Ісмаїлова від 26 травня 2016 року (повний текст - у додатку). Він постановляє президентам Адвокатських палат Краснодарського краю та Чечні звернути увагу “на порушення закону та неприпустиму поведінку адвокатів Дубровіної та Іцлаєва при виконанні ними свого професійного обов’язку”.

Якщо почитати цей документ і не мати уявлення про те, як насправді відбувався процес у Верховному Судді Чечні і якої лінії поведінки дотримувався сам суддя, може скластися уявлення, що адвокати Іцлаєв та Дубровіна тільки те й робили, що порушували регламент. У постанові стверджується, що захисники українців при розгляді цієї справи “зробили вчинок, що ганьбить честь та гідність адвоката, принижує авторитет адвокатури”.

Про що ж саме йдеться? Марина Дубровіна звинувачена у неявці в судове засідання 19 квітня 2016 року “без поважних причин, за надуманими приводами”. Хоча про неможливість своєї присутності на засіданні адвокат попередила суд завчасно, належним чином це обґрунтувавши.

“Послужний список” Докки Іцлаєва - значно довший. Він звинувачується у “неодноразовому порушенні порядку в судовому засіданні, порушенні встановлених КПК правил процедури та етикету, створенні перешкод у здійсненні судом його повноважень”, суддя стверджує також, що адвокат “перебивав головуючого”, “коментував дії головуючого в некоректній формі”, “не підпорядковувався розпорядженням головуючого”, “з місця викрикував репліки, що ганьблять покази допитаних в судовому засіданні осіб”.

При чому, жодної конкретики щодо цієї “ганебної” поведінки Іцлаєва суд не наводить. Наразі постанова ще не набрала чинності, а адвокати оскаржили її до Верховного Суду Росії. Відповідно, адвокатські спілки цей документ ще не отримали і не відреагували. Але в майбутньому результатом розгляду постанови може стати навіть позбавлення статусу адвоката обох захисників.

Водночас, варто зауважити, що під значно більшим ризиком перебуває Докка Іцлаєв, оскільки він є місцевим чеченським адвокатом, у той час як Марина Дубровіна постійно проживає у Новоросійську і належить до тамтешньої адвокатської палати.

Захисники Карпюка та Клиха звертають увагу також на те, що безпосередньо перед винесенням вердикту судом присяжних, а також відразу після винесення вироку на чеченському телебаченні з’явилося два показові сюжети, які дуже недвозначно натякають на те, що по-перше, Карпюк та Клих - винні, хоча вийшли вони до винесення вердикту, а по-друге, їх адвокати, окрім того, що захищають “бЕндеровцев”, є справжніми “іноземними агентами”.

Окрім того, через окремі відео в цих сюжетах стає зрозуміло, що за адвокатами велося постійне спостереження, у тому числі, з відеофіксацією. Тим часом, як повідомляв минулого тижня Євромайдан SOS, у Чечені триває досудове слідство у другій кримінальній справі проти Станіслава Клиха за начебто образу ним прокурора.

На 14 червня призначені слідчі дії, а саме допит самого Клиха. Тож, на додаток до 20 років позбавлення волі суд може винести Клиху ще один вирок. Який саме - спрогнозувати у випадку із чеченським судом - неможливо, каже адвокат Марина Дубровіна.