Колектив Національної опери закликає владу залишити на посаді гендиректора Петра Чуприну

00:35, 01.06.2023
Колектив Національної опери закликає владу залишити на посаді гендиректора Петра Чуприну

Залишиться Національна опера України головною оперною сценою країни, чи втратить усі свої традиції? (facebook.com/National.opera.of.Ukraine)

Профспілковий комітет Національної опери України імені Т. Г. Шевченка планує провести акцію «Наші голоси почув світ - чи почує їх міністр?» під будівлею Міністерства культури та інформаційної політики у Києві у четвер, 1 червня о 11.00.

 

На акцію запрошують усіх небайдужих.

 

Причина: достукатися нарешті до міністра культури Олександра Ткаченка та закликати його підтримати рішення загальних зборів колективу Національної опери щодо продовження терміну контракту гендиректора – художнього керівника театру Чуприни Петра Яковича.  

 

Про цю акцію «Україну молоду» повідомили представники Національної опери та надали відповідні документи.

 

Зокрема, напередодні акції профспілка опери за підписом голови профкому, народного артиста України О.М. Дяченка просила погодити її проведення начальника Київської міської військової адміністрації С.М. Попка.

 

Організатори гарантують додержання вимог правил громадської безпеки, а на випадок повітряної тривоги обіцяють використати найближчі до місця проведення акції укриття.

 

Щодо причин проведення акції, в опері припускають, що чиновники з мінкульту, користуючись війною, хочуть, як то кажуть «під шумок» рейдернути посаду генерального директора Національної опери України.

 

«Питання життя і смерті – бути Національній опері, чи не бути! Залишиться Національна опера України головною оперною сценою країни, чи втратить усі свої традиції під керівництвом ми навіть не знаємо кого!

 

У цей нелегкий для нашої країни та усіх нас час виникла ще одна загроза – долю Національної опери України чиновники Міністерства культури збираються вирішити без урахування думки колективу театру, та ще й без проведення відкритого і прозорого конкурсу на посаду генерального директора-художнього керівника театру у відповідності до чинного законодавства України.

 

Друзі! Допоможіть! Не дайте рейдерам знищити наш театр!», - повідомила «УМ» речниця Національної опери Лана Роксі.

 

З цього питання та з проханням про зустріч до міністра Ткаченка зверталися народні артисти України: О. М. Дяченко (голова профспілки), М.В. Дядюра (головний диригент театру), А.А. Солов’яненко (художній керівник опери), Б.Й. Пліш (головний хормейстер), А,А, Кульбаба (диригент), а також солістки опери Л.В. Монастирська, А.О. Швачка, О.В. Нагорна та солістки балету Н.О. Мацак, Х.В. Шишпор і хореограф В.А. Іщук.

 

Але народних артистів так і не почули….

 

 

Зверталися представники колективу опери із листами до президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. За їх словами, контаркт гендиректора Петра Чуприни завершився ще у квітні 2023 року

 

«У мирний час, відповідно до чинного законодавства,  мав би відбутися відкритий конкурс на цю посаду…  Зважаючи на специфіку воєнного стану конкурси на заміщення вакантних посад національних закладів культури не проводяться, а рішення про персоналію генерального директора – художнього керівника, одноосібно прийматиме міністр культури та інформаційної політики.

 

У такій ситуації театр повністю позбавлений права брати участь у вирішенні своєї подальшої долі», - йдеться у листі.

 

Тому колектив наголошує, що категорично не допустить до керівництва театром ужинця – людину ззовні. І закликає вдладу признаити Чуприну в.о. гендиректора до завершення воєнного стану, коли можна буде провести прозорий конкурс.

 

 

 

Як повідомляла «УМ», новопризначений голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, колишній міністр культури Євген Нищук обіцяє оновити склад комітету майже на 100% після гучного скандалу, запросивши авторитетних фахівців.