Євген Нищук сформує авторитетний склад Шевченківського комітету

00:24, 24.05.2023
Євген Нищук сформує авторитетний склад Шевченківського комітету

Євген Нищук вже визначив основний пул претендентів на входження до нового Комітету. (facebook.com/Yevhen.Nyschuk)

Новопризначений голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, колишній міністр культури Євген Нищук обіцяє оновити склад майже на 100%, запросивши авторитетних фахівців.

 

Як інформує Україна молода, про це Євген Нищук повідомив на пресконференції у Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

 

«Перше, що я маю зробити, це сформувати авторитетний склад Комітету, до якого буде довіра культурної спільноти. Це мають бути ті люди, які мають вагу», – сказав голова Комітету.

 

За його словами, склад Шевченківського комітету буде оновлено майже на 100%.

 

Пан Нищук припустив, що дехто з колишніх членів Комітету, які у березні написали заяви про складення повноважень, працюватимуть як експерти за різними напрямами.

 

І наголосив, що він вже визначив основний пул претендентів на входження до нового Комітету, на створення якого йому знадобиться 10-14 днів.

 

Новий голова не назвав прізвищ претендентів, але уточнив, що серед них будуть представники творчих спілок. Також Нищук додав, що враховуватимуть і віковий, і гендерний критерій.

 

Важливим нюансом під час відбору нових членів Комітету має стати їхня фізична присутність в Україні.

 

Він також підкреслив, що робитиме все, щоб не допустити політичного впливу на премію: "Я все робитиму, щоб вона не мала якогось політичного забарвлення або тиску. Я точно маю чисті помисли".

 

Голова комітету повідомив, що нагородження лауреатів Шевченківської премії 2023 відбудеться цьогоріч, при цьому не назвав конкретної дати. На його припущення, це може статися на День незалежності, День захисників вітчизни або День української

 

Як повідомляла «УМ», 22 травня Євгена Нищука було призначено головою Комітету Шевченківської премії.

 

У березні розгорівся скандал довкола Шевченківської премії 2023. Адже вперше в історії Шевченківської премії 9 березня, в день народження Шевченка, не були оприлюднені імена лауреатів та не опублікований відповідний указ президента, яким оголошуються результати.

 

10 березня голова Комітету Макаров опублікував у своєму Facebook пост про те, що існуючі номінації вирішили доповнити додатковим конкурсом "За внесок у перемогу" і оголосити раніше визначених лауреатів та нових разом 22 травня, в день перепоховання Кобзаря.

 

Вже 11 березня, Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка все-таки оприлюднив заяву, в якій назвав імена лауреатів 2023 року. Тоді переможців назвали лише у частині категорій, а на сайті президента указ так і не з'явився.

 

13 березня Юрій Макаров пішов у відставку з посади голови Комітету. Крім того, з Комітету вийшла художниця Влада Ралко. 16 березня Шевченківський Комітет випустив спільну заяву щодо цьогорічної премії і склав повноваження.