Музика Лисенка і Барвінського звучатиме у Києві для внутрішніх переселенців

11:06, 22.11.2022
Музика Лисенка і Барвінського звучатиме у Києві   для внутрішніх переселенців

Сопрано Іванна Пліш і контратенор Роман Меліш. (Фото надане організаторами)

У Києві, в Андріївській церкві, 25 листопада відбудеться завершальний концерт україно-швейцарського проєкту «Солоспіви єднання. An die Musik», який покликаний підтримати внутрішньо переселених осіб.

 

Солісти Національного будинку музики – сопрано Іванна Пліш, контратенор Роман Меліш, піаніст Андрій Васін, бандурист Тарас Столяр виконають вокальні твори Шуберта, Шумана, Мендельсона, Лисенка, Стеценка, Барвінського, що оспівують красу природи, людських почуттів і надають слухачам простір для рефлексій.

 

«Солоспіви єднання. An die Musik» — спільний проєкт Національного будинку музики та швейцарської організації LiedBasel. Його метою є підтримка людей, котрі постраждали від російської воєнної агресії.

 

Назва проєкту розкриває кілька рівнів ідей, закладених в програмі. По-перше, жанр солоспіву, започаткований фундатором української академічної традиції Миколою Лисенком, бере свій початок у австро-німецькій музиці, адже Лисенко є представником Ляйпцизької композиторської школи. Тож, поєднані у програмі солоспіви та «das Lied» («пісня» з нім.) наочно демонструють приналежність України до європейського культурного простору.

 

По-друге, музика супроводжує український народ протягом всієї його історії: навіть у найтемніші часи українці продовжували співати та писати нові твори. Сьогодні ж музика звучить і твориться під звуки сирен та вибухів. Тож, ця програма є даниною цьому життєво необхідному мистецтву.

 

Перші два концерти проєкту відбулися 9 і 12 листопада в Ірпені у приміщенні місцевої міської публічної бібліотеки ім. Максима Рильського, в яких митці представили твори німецьких, австрійських, українських композиторів, а також українську фольклорну спадщину.

 

Вхід на концерт вільний для внутрішньо переселених осіб. Зважаючи на обмежену кількість місць в Андріївській церкві (всього 50), організатори просять заповнити коротку гугл-форму, щоб забезпечити комфортні умови для слухачів. Початок події 25 листопада о 18:00.

 

Як повідомляла «УМ», концертом відзначив своє 30-ліття симфонічний оркестр Чернівецької обласної філармонії імені Дмитра Гнатюка.