У Києві доцент університету оштрафований за викладання недержавною мовою

17:34, 17.10.2022
У Києві доцент університету оштрафований за викладання недержавною мовою

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. (Фото з відкритих джерел)

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виніс постанову про накладення штрафу на доцента одного із київських університетів через порушення закону про функціонування української мови. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив у Фейсбуці.

 

«Виніс постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу за застосування недержавної мови під час освітнього процесу доцентом одного зі столичних  закладів вищої освіти»,– йдеться у повідомленні.

 

Відповідно до документу, що набрав законної сили 16 жовтня, викладач послуговувався недержавною мовою під час навчання студентів 3 курсу.

 

На підставі поданих документів і матеріалів, які засвідчують порушення ним мовного закону, викладача визнали винним у скоєнні адмінправопорушення (ч. 2 ст. 188-52 Кодексу України про адміністративне правопорушення).

 

Тепер доцент столичного вишу має сплатити 3 400 гривень штрафу не пізніше, ніж через 15 днів з дня вручення йому постанови.

 

«У разі несплати штрафу в зазначений строк постанова надсилається до органу державної виконавчої служби для її виконання у примусовому порядку»,– наголошує омбудсмен.

 

Кремінь також додає, що у такому випадку викладачу доведеться сплатити вдвічі більшу суму штрафу – 6800 гривень, відповідно до положень статті 308 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За словами омбудсмена, протягом 2022 року Секретаріат уповноваженого отримав уже 70 скарг про порушення мовного законодавства вчителями, науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти.

 

«Сфера освіти, яка мала би бути прикладом у питанні дотримання мовного законодавства, на жаль, серед тих, де ми щороку фіксуємо чималу кількість порушень»,– зауважив Тарас Кремінь.

 

Він також наголосив, що в умовах повномасштабної війни, коли РФ "воює", зокрема, і проти закладів освіти, увага до порушників мовного законодавства буде прицільною.

 

«Кожен український учитель, науковець, вихователь чи методист – еталон дотримання закону та утвердження державної мови. Тому наша увага до сфери освіти, як і підтримка освітніх ініціатив, буде високою, а реакція на порушення закону, як і захист мовних прав громадян, буде належною», – підкреслив мовний омбудсмен.

 

Нагадаємо, Тарас Креміньрозповів , як зріс рівень використання української мови серед громадян. 
 


Як повідомляла УМ, за результатами моніторингу діяльності 50 найпопулярніших онлайн-медіа щодо дотримання вимог частини шостої статті 27 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».встановлено, що 7 онлайн-медіа порушують Закон.