Ліна Костенко нагороджена Орденом Почесного легіону

17:56, 14.07.2022
Ліна Костенко нагороджена Орденом Почесного легіону

Посол Франції в Україні пан Етьєн де Понсен та поетеса Ліна Костенко. (Фото: Радомир Мокрик)

Українська поетеса та прозаїк Ліна Костенко нагороджена найвищою нагородою  Франції – Орденом Почесного легіону.

 

Церемонія вручення відзнаки пройшла у посольстві Франції в Україні з нагоди Національного свята Французької Республіки, відомого як День взяття Бастилії, 14 липня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Радіо Культура, а також журналістка Мирослава Барчук з місця події у четвер.

 

Орден вручив Посол Франції в Україні пан Етьєн де Понсен. На церемонії був присутній і мер Києва Віталій Кличко. 

 

                                                                                           Фото: Олена Гусейнова.

 

За словами ж самої поетеси, вручення Ордену стало для нею несподіванкою.

 

«У тяжкий час ми тут зібралися, але з дуже гарної нагоди, тому що отримати Орден почесного легіону – це велика честь. Для мене це була абсолютна несподіванка, тому що я належу до всесвітньо невідомої літератури. І раптом така відзнака. Я справді люблю Францію. У мене є і вірші про Францію», – сказала під час вручення нагороди Ліна Костенко.

 

Приналежність до Ордена Почесного легіону є вищою відзнакою пошани і офіційного визнання особливих – військових або цивільних – заслуг у Франції.

 

Українці раніше ставали кавалерами Ордену почесного легіону. Серед них – видатний український художник Ілля Рєпін, антрополог та етнограф Федір Вовк, хореограф Сергій Лифар тощо.

 

Нагадаємо, останніми роками Ліна Костенко не з’являлася не публіці, живе письменниця у Києві.

 

Як повідомляла «УМ», з нагоди Національного свята Французької Республіки, 14 липня, у Парижі відбувся військовий парад, на якому керівництво цієї держави продемонструвало Україні свою підтримку й солідарність у боротьбі з російським агресором.