Письменник і музикант Сергій Жадан став лауреатом Премії миру німецької книжкової торгівлі

05:57, 29.06.2022
Письменник і музикант Сергій Жадан став лауреатом Премії миру німецької книжкової торгівлі

Премію миру німецької книжкової торгівлі у розмірі 25 тисяч євро Сергій Жадан отримає восени

Лауреатом цьогорічної Премії миру від німецьких книговидавців став украінський письменник, поет, перекладач і музикант Сергій Жадан. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє Опікунської ради премії.
 
«Ми вшановуємо українського письменника та музиканта за його видатну мистецьку творчість та гуманне ставлення, звернене до людей, які воюють, і допомагає їм, ризикуючи своїм життям», - зазначило журі.
 
Відзначається, що в своїх романах, нарисах, віршах та пісенних текстах Сергій Жадан переносить нас у світ, який зазнав великих потрясінь і водночас живе традиціями. Його тексти розповідають, як війна і руйнування входять у цей світ і стрясають людей. При цьому письменник знаходить власну мову, показуючи нам те, чого багато хто довго не хотів бачити. 
 
«У поетично-радикальному тоні Сергій Жадан досліджує, як попри все насильство люди в Україні намагаються вести незалежне життя, позначене миром і свободою», - йдеться у дописі.
 
Свої тексти Жадан пише українською, але також перекладає поезію з німецької, англійської, білоруської та російської мов. Заснований ним благодійний фонд Сергія Жадана підтримує освітні та культурні ініціативи в зоні бойових дій на сході України з 2017 року.
 
Письменник живе у Харкові, де організує концерти, рятує людей із зруйнованих кварталів, читає вірші та надає допомогу по місту. Його останні статті про ситуацію в Україні – це сучасні документи про те, як люди, що там живуть, намагаються організувати своє повсякденне життя в умовах насильства та погроз, наголошують організатори Премії.
 
Церемонія вручення премії відбудеться 23 жовтня 2022 року у Франкфурті. Вона присуджується з 1950 року, розмір винагороди становить 25 тисяч євро.
 
Український автор подякував німецьким друзям за премію і наголосив на важливості присутності України в німецькому інформаційному просторі. 
 
«Ми потребуємо зброї, але інформаційної підтримки ми потребуємо так само. Ми маємо перемогти в цій війні, ми мусимо захистити своє майбутнє. Тому сьогодні кожен вияв підтримки української культури працює на нашу перемогу», - написав Жадан у Фейсбуці.
 
У період 12-23 жовтня проходитиме Франкфуртський книжковий ярмарок.
 
Як повідомляла УМ, нову композицію «Метро», присвячену дітям війни, презентував гурт «Жадан і Собаки». На написання пісні автора надихнули діти, які ховалися у підземці під час обстрілів міста росіянами.