Акція «Шевченко закликає, Україна перемагає!» мобілізує українців на боротьбу з ворогом

15:28, 09.03.2022
Акція «Шевченко закликає, Україна перемагає!» мобілізує українців на боротьбу з ворогом

Осучаснений портрет Шевченка. (Ілюстратор Михайло Дяченко)

Загальнонаціональна акція «Шевченко закликає, Україна перемагає!» покликана підняти український дух та волю до спротиву, мобілізувати як українців, так і весь світ на боротьбу з ворогом за відновлення територіальної цілісності та перемогу України.

 

Акцію, з нагоди 208-ї річниці з дня народження Кобзаря ініціював Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

 

Про це повідомляє Україна молода в середу, 9 березня.

 

«Тарас Шевченко – національний символ українського народу, який пробудив українську душу та утвердив духовну основу народу для боротьби проти поневолення Російською імперією. Як і раніше, його життєвий шлях і творчість надихають мільйони українців світу на боротьбу за вільну Україну», - наголосив Тарас Кремінь.

 

Напередодні річниці мовний омбудсмен закликав відомих людей, політиків, урядовців, лідерів громадської думки, військових, усіх українців, усіх людей доброї волі у важкі для України часи надихнутися силою шевченківського слова, прочитати його своїм побратимам, дітям чи друзям, читати вірші публічно, в телерадіоефірах по всій країні та за кордоном.

 

А також за можливості записати й поширити в соцмережах тексти, малюнки, дописи, відеоролики з декламуванням актуальних рядків поета під хештегом #ШевченкоЗакликаєУкраїнаПеремагає, читати вірші публічно, в телерадіоефірах по всій країні і за кордоном.

 

«Українське слово - це потужна зброя, а Шевченкове слово - це зброя непереможна!», - зазначив пан Кремінь.

 

 

До акції приєдналося багато українців.

 

Президент Володимир Зеленський, під час свого звернення 9 березня до народу, процитував актуальні рядки Кобзаря:

 

«І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати,

І будуть люде на землі».

 

Глава держави додав: «Сьогодні день народження Тараса Шевченка. Це наша давня мрія. Це його мрія – очистити землю. І вона жива! І цілком реальна».

 

Тоді як міністр оборони Олексій Резніков ще в ніч на середу привітав з днем народження Тараса Шевченка, перефразувавши вірш Кобзаря: «Борімося – поборемо».

 

Він також опублікував у Фейсбуці світлину біля пам’ятника поету в Києві, яку чимало користувачів вже назвали «найепічнішим фото біля пам’ятника Кобзаря, яке доводилося бачити».

 

«Борімося – поборемо! Нам Бог помагає! За нас правда, за нас слава І воля святая! Як заповідав… З днем народження, Кобзарю!», - підписав глава Міноборони світлину.

 

                                                                         Міністр оборони Олексій Резніков. 

 

Цитує славнозвісного Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка сьогодні чи не кожен українець. Адже його поезія – це гімн любові до людства, гімн боротьби за свободу і долю всіх народів.

 

Безсмертний у своєму слові Тарас Шевченко підтримує нашу міць, звитягу та прагнення до вільного, мирного та кращого майбутнього.В умовах війни Тарасове слово вкотре набуває особливого значення.

 

 

Як повідомляла «УМ», найпопулярнішими статтями українськомовної онлайн-енциклопедії Wikipedia у 2021 році, які попереднього року, стали статті про Україну і Тараса Григоровича Шевченка.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Тарасові Шевченку все сподобалося»: як прізвище і ім’я Кобзаря допомагають у житті його тезкам