Помер відомий скульптор Микола Головань

17:56, 01.02.2022
Помер відомий скульптор Микола Головань

У Луцьку помер відомий скульптор Микола Головань (Фото з відкритих джерел)

У Луцьку помер відомий скульптор та автор місцевого "Будинку з химерами"  78-річний Микола Головань. 


Як інформує Україна молода, про це повідомив близький друг померлого Микола Більшевична сторінках Фейсбуку.


«Він ще хотів пожити лише для того, щоб допрацювати своє дитя... Вічна пам'ять, Микола Микитовичу», –йдеться у дописі в Facebook.


Згодом інформацію підтвердив мер Луцька. Він пообіцяв, що цьогоріч на честь Миколи Голованя відкриють сквер на вулиці Драгоманова, де зібрана невелика частина його робіт, та перейменують одну з вулиць. Також мер розпорядився оплатити поховання і надати матеріальну допомогу рідним померлого.


Відомо, що чоловік перебував у лікарні, але що саме стало причиною смерті, не повідомляють.


Микола Головань є одним із найвідоміших луцьких скульпторів. Народився 9 січня 1943 року, з 1959 по 1965 рік навчався у Львівському училищі декоративно-прикладного мистецтва ім. Івана Труша. 


Свою першу виставку він відкрив у 1971 році. Протягом 8 років працював скульптором у Художньому фонді України.


Відомий за межами Луцька передусім завдяки «будинку з химерами», побудованому на березі річки Стир.


У цій будівлі постійно жив сам Головань, з 1980 року він регулярно прикрашав її скульптурами, яких наразі налічують близько півтисячі.


У 2016 році Луцька міська рада присвоїла Миколі Голованю звання «почесного громадянина міста». Улітку 2020 року в центральному парку місті розмістили ряд його скульптур, які підсвічуються вночі.


Як інформувала УМ,  125 років тому, у цей день 1 лютого, народився воїн УНР, який став відомим поетом й істориком української діаспори – Євген Маланюк.