ЮНЕСКО внесла до свого списку традиційний кримськотатарський орнамент «орьнек»

12:51, 16.12.2021
ЮНЕСКО внесла до свого списку традиційний кримськотатарський орнамент «орьнек»

Кримськотатарський орнамент "орьнек" внесено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. (mincult.kmu.gov.ua)

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) внесла традиційний кримськотатарський орнамент "орьнек" до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.

 

Як інформує УМ, про це 16 грудня повідомив Президент України Володимир Зеленський у Твіттері.

 

«Вітаю кримськотатарський народ і всю Україну зі знаковою перемогою. UNESCO внесла традиційний кримськотатарський орнамент "орьнек" до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства», - написав Президент.

 

Включення "орьнек" до списку культурної спадщини ЮНЕСКО Зеленський назвав "гідним визнанням самобутності киримли та краси культурної мозаїки України".

 

Нагадаємо, що в липні 2020 року кримськотатарський орнамент "орьнек" як елемент нематеріальної культурної спадщини України був внесений до попереднього списку ЮНЕСКО для можливого включення його до репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.

 

Розробка номінаційного досьє "Орьнек - кримськотатарський орнамент" була довгостроковою ініціативою кримськотатарської громадської організації "Алем".

 

Розгляд питання щодо включення української номінації "Орьнек" до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства в межах роботи 16-ї сесії Міжурядового комітету ЮНЕСКО був запланований на 14 грудня.

 

Як повідомляла УМ, об'єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та інші культурні пам'ятки зазнають варварського поводження і розграбування з боку окупаційної влади у Криму.