Меценат із Чикаго Микола Кочерга святкує 85-річчя

09:35, 13.11.2021
Меценат із Чикаго Микола Кочерга святкує 85-річчя

Микола Кочерга під час участі в заходах, присвячених Дню пам’яті Батурина, 2013 р. (Фото надане НІКЗ «Гетьманська столиця»)

13 листопада відзначає 85-ий день народження президент Фундації Голодомору-геноциду (США), голова Експертно-наукової ради при Національному музеї Голодомору-геноциду, відомий меценат і  громадський активіст Микола Кочерга (м. Чикаго, США).

 

Микола Гнатович Кочерга народився 1936 року в Батурині, що на Чернігівщині, в родині інженера. Наприкінці 30-х років родина змушена була виїхати до Донецька.

 

У роки Другої світової війни сім’я Гната Кочерги потрапила до Німеччини, а після її капітуляції в травні 1945-го виїхала до Сполучених Штатів Америки. Проте навіть далеко від Батьківщини своїх дітей родина виховувала в любові до України, її мови та традицій.

 

Уперше на свою малу батьківщину — в Батурин – пан Микола приїхав у 1988 році. А коли Україна здобула незалежність, стає тут частим гостем.

 

Відтоді Микола Гнатович активно допомагає країні, в якій народився, як меценат. Зокрема, пожертвував значну суму коштів на відкриття українського консульства у місті Чикаго, активно долучається до мистецьких проєктів, підтримує Національний музей Голодомору-геноциду. Крім того до анексії Росією Криму опікувався музеєм Лесі Українки в Ялті.

 

Водночас благодійник багато допомагає своєму рідному Батурину. Важливою подією стало зведення в місті нового п’ятибанного храму Покрови Пресвятої Богородиці у 2007-2008 роках.

 

Святиня була споруджена за ініціативи Миколи Гнатовича за благодійні кошти (переважно української діаспори). А в 2011 році Микола Кочерга ініціював відкриття при церкві Центру дитячої творчості, яким продовжує опікуватися.

 

У 2003 році до фондової збірки Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» меценат передав картину Андрія Гончара «Гетьман Іван Мазепа», яка нині експонується в Палаці Кирила Розумовського.

 

Розмова з повним місяцем. Батуринський скрипаль. Автор - Куценко Олексій.
Картина подарована заповіднику "Гетьманська столиця" Миколою Кочергою.

 

Згодом подарував заповіднику знамениту картину Миколи Данченка «Батуринські яблука», полотно народного художника України Олександра Івахненка «До бою», гравюру Олександра Данченка «Після бою», а також картину Олексія Куценка «Розмова з повним місяцем. Батуринський скрипаль».

 

Чимало коштів давав пан Микола для придбання експонатів, комп’ютерної техніки, що дало можливість налагодити більш ефективну роботу заповідника і навіть випускати власну газету «Слово «Гетьманської столиці».

 

Гравюра «Після бою». Олександр Данченко.

 

Також Микола Гнатович є одним зі співорганізаторів обласного музичного фестивалю-конкурсу молодих виконавців ім. А. К. Розумовського. Не залишає поза увагою меценат і батуринські школи та місцеву лікарню.

 

«Навіть якщо моя матеріальна допомога не завжди була така велика, як потрібно, але, гадаю, що для тих людей, якими опікуємося я і мої друзі, важлива моральна підтримка, усвідомлення того, що про них турбуються», - скромно наголошував в одному з інтерв’ю меценат.

 

Колектив "України молодої" вітає Миколу Кочергу з днем народження. Многая і благая літа у доброму здоров’ї, невичерпної енергії та Божого благословення! 

 

Нагадаємо, що сьогодні, 13 листопада, також відзначається річниця Батуринської трагедії.