Мати Ахтема Сеітаблаєва померла у окупованому Криму

23:10, 29.07.2021
Мати Ахтема Сеітаблаєва померла у окупованому Криму

Ахтем Сеітаблаєв втратив матір - Субіе ханум Налбандову. (Фото Ахтема Сеітаблаєва)

Матір українського режисера і актора Ахтема Сеітаблаєва - Субіе ханум Налбандова померла у віці 83 років в окупованому Росією Криму.

 

Як інформує Україна молода, про важку втрату режисера повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у Facebook.

 

Відомо, що померла була письменницею, педагогом, актрисою, співачкою і ведучою першої телевізійної дитячої кримськотатарської передачі.

 

«У нашого друга, товариша, соратника, відомого українського режисера, актора театру і кіно, сценариста Ахтема Сеітаблаєва непоправне горе – в окупованому РФ Криму у віці 83 років померла його мама, Субіе ханум Налбандова», – написав Рефат Чубаров.

 

"Мамо ..немаю сили сказати Прощавай.. до Зустрічі... люблю, люблю, люблю", - написав Ахтем Сеітаблаєв. 
 

Відомо, що Субіе ханум Налбандова народилася 24 квітня 1938 року в Криму. Її сім’я була депортована з Криму 18 травня 1944 року.

 

«До 1955 року сім'я Субіе ханум утримувалася  на спецпоселенні в Марійській АРСР, в умовах, де і дорослі і діти, використовувалися на каторжних роботах по ручній заготівлі лісу. У 1955 році  сім'я Налбандових переїхала до Таджикистану. Тут любов до співу привела Субіе ханум в гурток, створений її братом - майбутнім композитором - Едемом Налбандовим. Закінчивши незабаром Ленінабадське  музучилище, вона вступила  до Ташкентського театрального інституту», - повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу.

 

У 1990 році сім’я Субіе ханум Налбандова повернулася до Криму, де вона викладала вокал і сценічну мову в Кримському училищі культури. У 1992 році вона почала працювати в кримськотатарській редакції ДТРК “Крим”, створила першу в історії кримськотатарської культури дитячу телепередачу - «Мерабан'из, балалар».

 

Для передачі їй доводилося все робити самій: шити ляльки, рухати їх в кадрі, озвучувати фільми, писати казки й вірші, готувати дітей до ефіру.

 

Але результат був того вартий - величезна популярність, любов глядачів, покоління  дітей, які відкрили для себе кримськотатарську мову і культуру.

 

«Сьогодні кримськотатарський народ втратив письменницю, педагога, актрису, співачку, автора і ведучу першої телевізійної дитячої кримськотатарської програми», - наголосив пан Чубаров.

 

Меджліс кримськотатарського народу висловлює щирі співчуття Ахтему Сеітаблаєву у зв’язку з непоправною втратою матері, а також усім рідним, близьким та  колегам Субіе ханум Налбандової.

 

«Світла і добра пам'ять про Субіе ханум Налбандову завжди зберігатиметься кримськотатарським народом. Allah rahmet eylesin!», - написав Рефат Чубаров.

 

 
Як повідомляла "УМ", нещодавно співачка Джамала та актор і режисер Ахтем Сеїтаблаєв вшанували пращурів – жертв сталінського терору і поклали квіти до першого на материковій частині України пам’ятного знаку «Жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року» у Херсоні.