Христина Соловій: Мій прапрадід був засновником читальні «Просвіти»

18:30, 12.02.2021
Христина Соловій: Мій прапрадід був засновником читальні «Просвіти»

Христина Соловій обожнює книжки.

Популярна українська співачка та авторка пісень Христина Соловій доєдналася до організованої «Україною молодою» кампанії  підтримки відомими людьми  і лідеріами думок існування  закладів культури, які у процесі децентралізації почали за рішенням місцевої влади ліквідовувати у містечках, селищах і селах  подалі від великих  міст.

 

«Я закінчила філологічний факультет, тому для мене книги – невіддільна частина життя.Мій прапрадід був засновником і управителем читальні товариства «Просвіта». Я не просто люблю читати, я обожнюю книги. Колекціоную улюблені романи у різних виданнях, відшуковую рідкісні книги у букіністів і досі захоплююсь самою ідеєю письменності і механізмом її сприйняття», –  розповідає Христина Соловій.

 

              Христина Соловій у Львові на букіністичному книжковому ринку.

 

Співачка наголошує:

 

«Ерудована молодь – це ті, хто зможуть допомогти Україні стати сучасною, сильною та потужною нацією. А закриття бібліотек – це величезний крок назад. Ми маємо брати приклад із Заходу й перетворювати бібліотеки на культурні осередки ХХ сторіччя: створювати з них освітні хаби, проводити лекції та заходи. Створювати з них сучасні стильні простори з кав’ярнею, WiFi, де можна не просто брати книги, а й спілкуватися та гарно проводити час з однодумцями.

 

Заохочення молоді до читання – це інвестиція у розширення її кругозору. Натомість ми просто закриваємо бібліотеки.

 

Особливо болючою ця проблема є в невеликих селах, де немає книгарень та альтернатив для культурного проведення часу. 

 

Ми не можемо допустити, щоб через жадібність певних людей, Україна втратила стільки свого культурного та освітнього потенціалу». 

 

Як повідомляла "УМ", Мінкультури отримало понад півсотні запитів про ліквідацію і реорганізацію бібліотек. 

 

Нагадаємо, 15-річна активістка, учасниця і переможниця  багатьох літературних конкурсів Аліна Шевченко з міста Олександрія намагається самотужки врятувати районну бібліотеку імені Дмитра Чижевського від ліквідації.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Телеведучий Олег Панюта: Вимагайте від чиновників не чіпати бібліотеки