Новий український правопис: уряд оскаржить спробу скасування

08:30, 29.01.2021
Новий український правопис: уряд оскаржить спробу скасування

Керівництво міністерства юстиції вважає незаконним рішення ОАСК щодо скасування нового українстького правопису.

Кабінет міністрів планує оскаржити рішення Окружного адміністративного суду Києва про скасування постанови уряду, якою було схвалено нову редакцію "Українського правопису".

 

Зокрема, керівництво міністерства юстиції вважає рішення ОАСК незаконним.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться у коментарі заступниці міністра юстиції Валерії Коломієць, оприлюдненому на сторінці відомства у Facebook.

 

«28 січня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабміну про запровадження нового українського правопису. У зв’язку з цим хочу повідомити, що ми вважаємо незаконним відповідне рішення ОАСК та оскаржуватимемо його в апеляційній інстанції», - наголосила заступниця міністра.

 

Пані Коломієць також додала, що на те, аби подати апеляційну скаргу, Кабмін має 30 днів

 

Водночас, доцент Київського університету імені Грінченка Олександр Авраменко так відреагував на скандальне рішення ОАСК щодо правопису:

 

«У мене немає слів... Уже другий рік ми навчаємо дітей за новою редакцією правопису. Цьогорічні підручники вийшли з урахуванням орфографічних змін. Мова не йде про те, "правильний" чи "неправильний" оновлений правопис, подобається він нам чи ні... Мова про те, що державу розхитують на всіх фронтах. Звертаюся до "нових облич" у владі: "Наведіть порядок у країні! А як не вмієте керувати, то йдіть... самі знаєте куди". Сумно...».

 

Зауважимо, що нову редакцію "Українського правопису" було опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук 3 червня 2019 року – відтоді її рекомендовано застосовувати в усній мові та письмі.

 

Згідно з новаціями, нормою стало говорити й писати "проєкт" і "траєкторія", проте "Афіни" могли вживатися на рівних із "Атенами", так само як "Марфа" і "Марта". Серед іншого, українцям розширили можливість вживання фемінітивів, а також пропонують  писати без дефісу такі слова, як "експрезидент" та "віцепрем'єр".

 

Як повідомляла «УМ», голова громадської організації "Правова держава" Ростислав Кравець повідомив, що за його позовом Окружний адміністративний суд скасував постанову уряду № 437 від 22 травня 2019 року про "Питання українського правопису".