Шкарлет обіцяє виконувати закон про державну мову

00:25, 09.07.2020
Шкарлет обіцяє виконувати закон про державну мову

Сергій Шкарлет заручився підтримкою президента Зеленського.

Тимчасово виконуючий обов’зки міністра освіти Сергій Шкарлет запевняє, що не збирається змінювати мовну політику в освіті і буде виконувати законодавство про державну мову.

 

Тим самим він відреагував на заяву колишньої очільниці міністерства освіти Лілії Гриневич, яка вважає, що «призначення людини з антимайданними цінностями, члена партії регіонів, людини, яка неодноразово публічно засвідчувала, що поділяє їхні підходи, може призвести до зміни мовної політики в системі освіти».

 

Як передає «Україна молода», про це пан Шкарлет заявив у інтерв’ю Радіо Свобода.

 

«Українська мова. У нас Конституція є, у нас є закон. Депутат може висловлювати іншу позицію, а міністерство – це виконавча влада, вона повинна виконувати закони», – зазначив т.в.о. міністра освіти у відповідь на питання «чи поділяє він заклики змінити мовне законодавство», які лунають від окремих депутатів Ради.

 

За його словами, «зараз вносяться зміни, щоб дозволити студентам іноземцям вивчати іноземну мову, але лише за умови, що вони повинні вивчати і українську мову».

 

Щодо критичних заяв з боку пані Гриневич пан Шкарлет повідомив: «Я про те і сказав, що всі застереження… Я запросив всіх міністрів до співпраці, щоб висловлювали, якщо я зробив певний крок, який колегія, громадськість, колишні міністри вважають хибним, вони на колегії можуть це поправити і виставити певні «червоні лінії». Я всіх запросив до діалогу».

 

З’ясувалося, що окрім Лілії Гриневич принципово відмовився співпрацювати із паном Шкарлетом і ексміністр освіти Сергій Квіт.

 

Також очільник МОН вважає правильним рішення Верховної Ради дозволити абітурієнтам з окупованих областей Донбасу та анексованого Криму вступати до вищих навчальних закладів в межах квот без складання зовнішнього незалежного оцінювання.

 

«Те, що ми даємо можливості для дітей, для українських дітей, які на тимчасово окупованих територіях проживають, але бажають вступити до українських закладів освіти, я вважаю, що цю допомогу треба дітям давати. Якщо дитина хоче навчатись в українському університеті, хоче здобувати українську освіту, хоче зануритись в українську культуру, такий шанс треба давати». В нашій співрозмові з комітетом ми розмовляли про те, щоб і розширення квот було (не тільки 105 вузів, а і щоб всі вузи мали можливість приймати цих дітей)», – зазначив Сергій Шкарлет.

 

Зауважимо, що 3 липня Верховна Рада України ухвалила за основу і в цілому законопроєкт №3734, який дозволяє абітурієнтам з окупованих областей Донбасу та анексованого Криму вступати до вищих навчальних закладів в межах квот без складання зовнішнього незалежного оцінювання.

 

Проти законопроєкту висловилися представники «Європейської солідарності», які на певний час заблокували трибуну. Народний депутат від фракції Михайло Забродський пояснив позицію своєї політичної сили тим, що документ потребує доопрацювання.

 

Як повідомляла «УМ», призначення ексректора Чернігівського національного технічного університету Сергія Шкарлета т.в.о. міністера освіти викликало обурення окремих політиків і громадськості.

 

Активісти навіть кілька разів влаштовували через це акції протесту, в тому числі й під Кабміном.