Віртуальний Шекспірівський фестиваль: як відзначатимуть в Україні День Європи на карантині

10:31, 16.05.2020
Віртуальний Шекспірівський фестиваль: як відзначатимуть в Україні День Європи на карантині

Щороку у третю суботу травня у Києві відзначають День Європи в Україні.

Щорічно у третю суботу травня, починаючи з 2003 року, в Україні відзначають День Європи

 

Після здобуття незалежності Україна ухвалила стратегічний курс на євроінтеграцію та висловила наміри якнайшвидше приєднатися до Європейського співтовариства.

 

Саме тому й був встановлений у нашій країні День Європи, який відзначається з 2003 року згідно з Указом Президента "Про День Європи" у третю суботу травня.

 

Варто нагадати, що Україна – єдина держава-не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи. У самій Європі цей день відзначають 9 травня відповідно рішення, ухваленого у 1985 році на саміті Ради ЄС у Мілані.


Традиційно з нагоди Дня Європи в українських містах організовуються і проводяться святкові тематичні заходи. Проте цьогоріч заходи до Дня Європи, у зв’язку з запровадженим карантином у державі, проходять онлайн, теле- та радіоформаті.

 

Святкування відкриють віртуальним Шекспірівським фестивалем з двома постановами. .

 

“Завтра, 15 травня, о 21:30 святкування Дня Європи в Києві відкриються віртуальним Шекспірівським фестивалем "Київ — театральна столиця Європи“, що триватиме два місяці”, — йдеться у повідомленні КМДА

 

Так, в ефірі столичного телеканалу після вітального слова від посла Великої Британії в Україні пані Мелінди Сіммонс на глядачів очікує дві телеверсії вистав:

 

“Гамлет” у виконанні Вінницького обласного українського академічного музично-драматичного театру ім. М. К. Садовського;

 

“Шестеро персонажів у пошуках автора” за твором Луїджі Піранделло від Київського академічного драматичного театру на Подолі.

 

Зазначається, що перша постановка — це переосмислення класичної п’єси за перекладом з англійської Юрія Андруховича. Другу постановку, непросту історію пошуків реальних цінностей від Нобелівського лауреата Луїджі Піранделло, представить режисер-постановник Віталій Малахов. Вистава поставлена за принципом “театр у театрі”.

 

Додамо, що святкування Дня Європи столиця відзначатиме цього року онлайн у телеформаті 15-17 травня.

 

Киянам на столичному комунальному телеканалі запропонують до перегляду святкову програму, зокрема вистави, концерти, шоу тощо.

 

Нагадаємо, щороку у третю суботу травня у Києві відзначають День Європи в Україні.