Діаспора в США: священник Павло Лунів розписує писанки, американці в захваті

17:33, 24.04.2020
Діаспора в США: священник Павло Лунів розписує писанки, американці в захваті

Писанка отця Павла є навіть у Папи Римського Франциска

На початку 80-х років ХХ століття отець Павло покинув Велику Британію та приїхав до США, у Філадельфію. За кілька років він залишив Америку заради навчання у Римі, де захистив наукову роботу з церковного права, ставши судовим правником та церковним вікарієм. До США він повернувся вже у 1994 році.

 

Писанкарська творчість отця Павла Луніва зі штату Коннектикут (США) викликає щире захоплення серед американців. Його лекції та майстер-класи збирають повні зали.

 

«Писанка – один із символів Великодня. Люди в усьому світі намагаються опанувати це непросте та дуже символічне мистецтво. Отець Павло Лунів – один з них. Його майстер-класи та лекції збирають повні зали, а Історичне товариство Коннектикуту навіть присвоїло йому звання майстра писанкарського ремесла», – йдеться в сюжеті  «Голосу Америки». . 

 

Отець Павло Лунів народився в Англії. Обоє його батьків були повоєнними мігрантами з України. З дитинства він маленьким хлопчиком спостерігав за тим, як його мама напередодні Великодня розписувала писанки. Він допомагав та повторював за нею.

 

За своє життя отець Павло розмалював кілька сотень писанок. У його колекції експонати різних розмірів. Найбільші – страусині.

 

Працю та талант отця Павла визнають і місцеві митці. Окрім того, його постійно кличуть читати лекції та проводити майстер-класи, причому аудиторія не українська.

 
 
 

Писанка отця Павла є навіть у Папи Римського Франциска. Свого часу отець Павло також подарував власноруч розписане яйце Івану Павлу ІІ (264-му Папі Римському).

 

Через коронавірус усі майстер-класи та лекції, які були заплановані напередодні Великодня, довелося скасувати. Проте отець Павло переконаний: ці труднощі тимчасові.