Євробачення-2020: Тарас Тополя критикує гурт Go_A

14:15, 25.02.2020
Євробачення-2020: Тарас Тополя критикує гурт Go_A

Лідер гурту Go_A Тарас Шевченко і вокалістка Катерина Павленко під час пресконференції.

Фронтмен групи Антитіла Тарас Тополя заявив, що пісня "Соловей" переможців нацвідбору на "Євробачення 2020" гурту Go-A та їхній номер покажуть світові немічну Україну.

 

Про це Тарас Тополя написав на своїй сторінці у Facebook. Його пост вже викликав обурення у багатьох користувачів. 
 

 

"Абсолютно чужорідна естетика", – безапеляційно заявив Тополя. І додав, що переможець українського відбору на "Євробачення 2020" викликає в нього занепокоєння.



"Те, що нам намагаються впарити як етно, насправді не наше! Не рідне! Це гарно виконано. Це професійно. Це красиво. Але... Ось ця пісня про Ванюшу, який ходить до дівчини, і готична естетика з образами у формі некромантських зіккуратів – це псевдоетно. Це навіть не третьосортне укро-шароварне вариво, це – гірше. Це спроба впарити Європі патерн про Україну голодоморну, немічну", – написав Тополя.


Музикант заявив, що не здивується, якщо "Ванюша" (той, що на півночі) поставить на "Євробаченні" Україні 12 балів. Так він сказав про РФ.



"Усе буде в контексті спецоперації", – підсумував Тополя.

 

Пізніше Тополя пояснив свій пост в інтерв'ю «Обозреватель»: "Я нікого не звинувачував, а висловив свою точку зору. Те, що я побачив: це дійсно фольклор півдня, сходу України; фольклор Лівобережної України, яка дуже довго була під Російською імперією".

 

Він зазначив, що загалом український фольклор із різних областей може здивувати своїми текстами і навіть бути незрозумілим, але в цьому випадку важливо, що Україна показує світові.

 


"Мені здається, що цей номер – це така химера. Зліпили ось цей типу автентичний український фольклор з естетикою Малефісенти. Плюс уся ця некромантсько-мортальна історія. Це не моє. Мені це неприємно. Я не хочу, щоб це асоціювалося з Україною сьогодні ", – заявив він.
 

 

25 лютого у Києві музиканти гурт Go_A спільно з організаторами Нацвідбору влаштували пресконференцію, під час якої відповіли на всі питання ЗМІ та громадськості.

 

Відтак гурт Go_A не оминув питань про текст треку та резонансний коментар Тараса Тополі в мережі. На це вокалістка колективу Катерина Павленко відповіла, що у пісні є ім'я Ванюша не для того, щоб провокувати людей, а через те, що його використовували у давнину. Коментар вона побудувала на основі власних спостережень, адже тривалий час вивчала фольклор та українські діалекти.

 

"Територія України – одна з найбільших в Європі. І, вивчаючи фольклор всієї держави, я побачила, що в кожному регіоні є свій діалект. Навіть якщо взяти до уваги Суми і Чернігівщину, діалекти дуже відрізняються. Українська літературна мова не була споконвіку. Через те, що ми працюємо з фольклорним матеріалом, намагаємось у всіх цих піснях викопати те найдавніше, почути, записати. Таким чином формується наша творчість. І використали ці діалектизми не тому, що ми так захотіли, а тому, що так колись було", – пояснила Катерина Павленко. 

 

Окрім цього, солістка гурту Go_A зізналась, що не тільки Тарас Тополя звернув увагу на слова конкурсної пісні: десятки людей прокоментували трек на офіційних сторінках колективу. Тому Катерина Павленко не приховувала свого захвату від того, що українці почали звертати увагу на такі речі. 

 

У кожного своя думка. У нас не було мети когось спровокувати. Ми багато думок щодо неї читаємо. Це ж добре, що в українців є фантазія, що вони нарешті аналізують тексти. Мені раніше здавалось, що всім байдуже, про що співається в пісні. А тут вони проаналізували так глибоко, і так багато теорій з'явилось. Я радію з цього. Аби вони ще цей потенціал свій спрямували в якусь творчість, це було б взагалі чудово, – прокоментувала вона. 

 

Однак не обійшлось і без особливої відповіді. Підтримуючи гурт Go_A, музичний продюсер Нацвідбору Євробачення-2020 Руслан Квінта по-своєму прокоментував питання журналістів про заяву лідера колективу "Антитіла". 

 

"Це все одно, якби сказали, що Тарас Тополя – син дерева, а його дружина – хлопчик, бо вона Alyosha", – зазначив Руслан Квінта.

 

Як повідомляла УМ, переможцем нацвідбору на "Євробачення 2020" став гурт Go-A із піснею "Соловей". Він здобув максимальну кількість балів від журі та телеглядачів.

 

Конкурс "Євробачення 2020" проведуть у Роттердамі (Нідерланди). Перший півфінал відбудеться 12 травня, другий – 14 травня, а гранд-фінал – 16 травня. Конкурс будуть вести актриса й ведуча Шанталь Янзен, ведуча, співачка, яка двічі брала участь у "Євробаченні", Едсілія Ромблі та співак Ян Сміт.

 

Учасник від України у Роттердамі виступить у першому півфіналі. У нього буде 16 конкурентів.