В Україні стартувала інформкампанія для дітей та молоді Global Money Week

11:54, 21.03.2023
В Україні стартувала інформкампанія для дітей та молоді Global Money Week

Очільник НБУ Андрій Пишний під час відкриття "тижня-грошей" зазначив, що "навіть під час війни українська фінансова система працює, як годинник". . (Фото: сайт НБУ)

В Україні 20 березня  розпочався Global Money Week (Всесвітній тиждень грошей) – міжнародна інформаційна кампанія з фінансової обізнаності. Національний банк вдев’яте підтримав цю ініціативу та став офіційним координатором кампанії в Україні.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Національного банку України.

 

«Цьогоріч старт кампанії співпав із днем народження НБУ, адже саме навесні 1991 року з ухвалення Верховною Радою Закону "Про банки і банківську діяльність" розпочалася історія українського центробанку. Згідно з цим законом Українська республіканська контора Держбанку СРСР перетворювалася на Національний банк України – центральний емісійний банк держави», - сказано, зокрема, в повідомлені НБУ.

 

Першим заходом у межах Global Money Week 2023  стала зустріч Голови Національного банку України Андрія Пишного з дітьми працівників НБУ на тему "Місія: фінансова оборона. Професія: банківський працівник". Під час зустрічі Андрій Пишний розповів про роботу Національного банку під час війни, функції центробанку, боротьбу на фінансовому фронті та важливість професії банківських працівників.

 

"Разом з вашими батьками ми щодня працюємо над фінансовою обороною нашої країни. Навіть під час війни українська фінансова система працює, як годинник.  Міжнародна спільнота захоплюється нашою роботою та стійкістю. Стабільна фінансова система в країні, в якій йде війна, працюючі банківські відділення, безперервні безготівкові платежі, робота з бомбосховищ – для всього світу це щось неймовірне, магія. І це заслуга ваших батьків, які є справжніми зірками у світі фінансів, – наголосив Андрій Пишний. – Вважаю, що кожен українець повинен розуміти, чим опікується команда Національного банку. Навіть більше, кожен має бути фінансово грамотним, добре орієнтуватися на ринку фінансових послуг, щоб допомагати НБУ в захисті фінансової стабільності та подальшій відбудові України".

 

Кампанія Global Money Week в України триватиме два тижні – з 20 березня до 2 квітня. На учасників чекає насичена програма заходів на фінансові теми, яку традиційно підготував Національний банк України спільно з Проєктом USAID "Реформування фінансового сектору". Участь у заходах візьмуть дошкільнята, учні й студенти, запрошені Міністерством освіти і науки України.

 

"USAID підтримує щорічну просвітницьку кампанію з фінансової грамотності Global Money Week в Україні з 2014 року. Нам дуже приємно бачити, що Національний банк України відновив проведення заходів Global Money Week, незважаючи на війну з росією, і ми раді бути партнером НБУ, щоб навчати українську молодь використовувати гроші з розумом. Разом із НБУ ми продовжимо віднаходити креативні шляхи, аби покращити знання, ставлення та поведінку українців щодо особистих фінансів. Підвищуючи рівень фінансової грамотності, ми робимо внесок у майбутню стійкість фінансової системи та фінансовий добробут населення", – зазначив Роберт Бонд, керівник Проєкту USAID "Реформування фінансового сектору".

 

Загалом на заходи Global Money Week 2023 зареєструвалося більше 3 300 педагогів, які підтримують кампанію в своїх навчальних закладах. Для них НБУ підготував відеоуроки, навчальні матеріали для проведення уроків, конкурси для дошкільнят, учнів та студентів, конкурси “10 найактивніших шкілˮ та “10 найактивніших закладів вищої та професійно-технічної освітиˮ, опитування з фінансової грамотності для підлітків, European Money Quiz (можливість позмагатися за титул чемпіона Європи!), вебінари та віртуальні екскурсії від експертів НБУ та наших партнерів.

 

Також у межах Global Money Week 2023 цьогоріч стартує потужний освітній проєкт – другий набір у Школу фінансової грамотності для педагогів "Талан". Влітку минулого року школа "Талан" випустила 264 педагоги, на другу хвилю навчання записалося більше 3 600 освітян, які бажають підвищити свій рівень фінансових знань та підготуватися до викладання в школі дисципліни "Підприємництво та фінансова грамотність". Цей предмет Міністерство освіти і науки України вводить у школах з 2025 року.

 

Дізнатися більше про святкування Global Money Week 2023, ознайомитися з ідеями заходів, навчальними матеріалами з фінансової обізнаності, програмою заходів НБУ для педагогів, дошкільнят, школярів і студентів можна на тематичному сайті.

 

Нагадаємо, що Global Money Week ‒ міжнародна інформаційна кампанія з фінансової обізнаності, спрямована на поглиблення знань дітей і  молоді щодо фінансів. У світі Global Money Week святкують з 2012 року. Відтоді до міжнародної ініціативи з фінансової грамотності долучилися понад 170 країн.

 

Національний банк України як представник України в Міжнародній мережі фінансової освіти Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та член Міжнародної робочої групи Global Money Week при ОЕСР є офіційним координатором заходів Global Money Week 2023 в Україні. Заходи в межах Global Money Week 2023 в Україні проводяться за підтримки Проєкту USAID "Реформування фінансового сектору".

 

Як повідомляла УМ, Вперше в історії: НБУ отримав премію кращого центробанку року.