Міноборони знову купує продукти для ЗСУ за завищеними цінами - Схеми

17:41, 17.03.2023
Міноборони знову купує продукти для ЗСУ за завищеними цінами - Схеми

Журналісти з’ясували, що вартість на деякі продукти для армії залишається зависокою (Фото з відкритих джерел)

Журналісти «Схем» знову знайшли махінації у постачанні харчів для армії навіть після "яєчного скандалу". Також вони отримали у своє розпорядження 8 контрактів Міноборони на харчування армії та порівняли оновлені ціни на продукти після скандалу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють «Схеми» (проєкт "Радіо Свобода")

 

«Розслідувачі дійшли висновку, що навіть після зниження цін та обмеження дії контрактів трьома місяцями, з багатьох ключових позицій ціни все одно залишаються вищими за середньоринкові», - йдеться у повідомленні.

 

Розслідувачі, спираючись на наявні контракти, встановили, що армійські постачальники самі закуповують найбільш "ходові" продукти для війська  (картоплю, яблука, яйця, капусту тощо) за цінами, у двічі-тричі нижчими, ніж постачають їх для ЗСУ.

 


Таким чином маржа для приватних фірм по цих позиціях на багатомільярдних контрактах нерідко становить 30 - 70%", - зазначається у розслідуванні.

 

Так, наприклад, яблука постачальники продаватимуть військовим від 25 до 51 грн/кг. При цьому, самі закуповують їх максимум по 15 - 16 грн/кг.

 

Вартість яєць для Міноборони склала в середньому 9 гривень за штуку, хоча закуповують їх компанії в діапазоні 5,4 - 6,3 гривень за штуку.

 

 

Ціну на картоплю у засекречені грудневі контракти з Міноборони постачальники заклали у розмірі від 17,7 до 27 грн/кг. Після скандалу деякі фірми знизили ціну до 12,6 грн/кг, а деякі – так і залишили 17,7 грн/кг.

 

При цьому, як з’ясували "Схеми", у грудні-січні самі вони закуповували її по ціні від 7,6 до 10,8 грн/кг. Капусту до скандалу планували продавати по 30 - 37,2 грн/кг, після – вже по 16,2-26,2 грн/кг. Закуповували у грудні-січні компанії цей овоч по 8,5-14,4 грн/кг.

 

 

Розслідувачі також нагадали, що загальна сума на харчування для армії, яку Міноборони попередньо закладало на 2023 рік – близько 43 мільярдів гривень.

 

Відомо, що видання ZN.ua 21 січня повідомило, що Міноборони закуповує харчі для військовослужбовців дорожче  у два-три рази, ніж у магазинах Києва. Грудневу угоду з "Актив компані" від імені міністерства підписав Богдан Хмельницький, який фігурував у справі про розкрадання 580 тисяч доларів  під час закупівлі військової амуніції.

 

 

Особливого розголосу набула інформація про "курячі яйця за 17 гривень": у розслідуванні журналістів йшлося про ціну за штуку, хоча в документі фігурувала ціна за 100 грамів. 

 

Заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов подав у відставку і був звільнений 24 січня на фоні скандалу через закупівлі за завищеними цінами продуктів для військових.  Було звільнено і Богдана Хмельницького з посади директора департаменту закупівель Міністерства оборони, про що стало відомо 25 січня.

 

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив оновити систему державних закупівель  для Збройних сил України, яка передбачатиме публікацію цін на продукти й товари.

 

У лютому Міністерство оборони опублікувало оновлені договори по закупівлю продуктів для армії, згідно з якими, послуга із забезпечення харчування складатиме від 137 до 144, гривень, терміни контрактів зменшили, а ціни на продукти знизилися. Зокрема яйця коштуватимуть – 8-9 гривень. 
 


Як повідомляла УМ, Міністерство оборони оприлюднило оновлені договори по закупівлю продуктів для армії. Згідно з ними, послуга із забезпечення харчування складатиме від 137 до 144 гривень, терміни контрактів зменшили, а вартість продуктів знизили.