США та ЄС витрачають на підтримку України мізерні кошти – американський економіст

19:35, 20.01.2023
США та ЄС витрачають на підтримку України мізерні кошти – американський економіст

Професор Університету економіки штату Індіана (США) Майкл Алексєєв. (Фото з відкритих джерел)

Із точки зору економічного ефекту кошти, які США та Європейський Союз витрачають на підтримку України, є мізерними.

 

Як інформує УМ, про це в інтерв’ю  телеканалу FREEДОМ сказав професор Університету економіки штату Індіана (США) Майкл Алексєєв.

 

На його думку, ті суми, які були задіяні і будуть залучені з Європейського Союзу та Сполучених Штатів, є відносно скромними.

 

“Насправді я дуже засмучений цим дуже скромним обсягом. Ми повинні були підтримати Україну набагато, набагато більше. Ми могли собі це дозволити: США, наскільки мені відомо, витратили у 2022 році близько 40 або 50 млрд дол. на підтримку України. Але ми витрачаємо десь 5 або 6 трлн дол. на підтримку населення і бізнесу під час пандемії COVID. А 50 млрд дол. для американської економіки — це одна або дві десятих від 1% ВВП, це не так уже й багато”, — сказав Алексєєв.

 

Він зазначив, що набагато більше могли б зробити для України й країни Європейського Союзу, хоча багато європейців не хочуть витрачати гроші на Україну, яка “десь там”. Алексєєв переконаний, що ці суспільства і країни досі ще не до кінця розуміють, що в інтересах усіх — підтримати Україну.

 

“Моя ж точка зору така: з погляду суто економічного ефекту кошти, які США та Європейський Союз витрачають на підтримку України, — мізерні. Ми набагато більше страждаємо від наслідків війни через зростання цін на енергію, продовольство і таке інше. Думаю, що якби ми більше підтримували Україну, то війна могла б закінчитися раніше. І це було б дешевше для всіх нас. На жаль, нашим обивателям, виборцям і людям, які не так уважно стежать за новинами і не дуже розуміються на економіці, це не роз’яснюють”, — наголосив економіст.

 

Алексєєв також констатував, що війна матиме згубні наслідки для економіки західних країн, але ці наслідки цілком керовані.

 

“Деякі країни Євросоюзу можуть вступити в рецесію (уповільнення темпів економічного зростання, — УМ.), але Євросоюз загалом — ні. Принаймні у 2023 році рецесія не прогнозується. Сполучені Штати також навряд чи будуть у рецесії. І навіть якщо США буде переживати рецесію, вона буде м’якою. Тож я не бачу в цьому великої проблеми”, — сказав він.

 

Експерт зазначив, що дуже великі проблеми з точки зору економічних та інших аспектів будуть в України. Водночас він підкреслив, що також будуть дуже суттєві проблеми і для російської економіки.

 

Як повідомляла УМ, Україна-ЄС: підписано Меморандум взаєморозуміння щодо €18 млрд макрофінансової допомоги.