Євросоюз погодив дев’ятий пакет санкцій проти рф

17:33, 16.12.2022
Євросоюз погодив дев’ятий пакет санкцій проти рф

Лідери ЄС узгодили дев'ятий пакет нових санкцій. (facebook.com/eucouncil)

Рада ЄС остаточно затвердила дев'ятий пакет нових санкцій у п’ятницю, спрямованих на посилення тиску на росію у зв’язку з повномасштабною війною проти України.

 

Під нові обмежувальні заходи підпадають 168 російських компаній, що пов'язані з російським оборонно-промисловим комплексом.

 

Як інформує Україна молода, деталі пакету повідомив заступник голови Єврокомісії Валдіс Домбровскіс у Twitter 16 грудня.

 

За його даними, таким чином, кількість юридичних осіб у санкційному списку сягне 410.

 

Також, за словами Домбровскіса, в рамках нового пакету санкцій щодо росії, ЄС також заборонить інвестиції в енергетичну та гірничодобувну промисловість Росії, а також у сектор бізнес послуг, зокрема реклами, дослідження ринку та опитування громадської думки.

 

Відзначається, що жодний із санкційних заходів жодним чином не торкається торгівлі сільськогосподарською та харчовою продукцією, включаючи пшеницю та добрива.

 

Водночас глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що загалом до дев’ятого пакета санкцій ЄС будуть додані російські оборонно-промислові підприємства, три російських банки, а також окремі офіцери російських збройних сил, депутати Державної Думи рф, представники Ради Федерації рф, міністри, губернатори та члени політичних партій.

 

"Цей список охоплює ключові фігури, які причетні до жорстоких і навмисних ракетних ударів Росії по мирному населенню, викрадення українських дітей до росії та крадіжки української сільськогосподарських продукції", - сказала пані Урсула у відеозверненні, опублікованому у Twitter.

 

Серед фізичних осіб, як повідомляє DW з посиланням на високопоставленого чиновника ЄС, двоє членів сім'ї чеченського очільника Рамзана Кадирова і двоє членів сім'ї близького до президента рф путіна олігарха Юрія Ковальчука.

 

Новий пакет санкцій ЄС передбачає також додаткове запровадження експортного контролю та обмежень, зокрема щодо товарів подвійного призначення.

 

Це, наприклад, ключові хімікати або нервово-паралітичні речовини, електроніка, ІТ-компоненти, - усе те, що може використовувати російська військова машина, зазначила фон дер Ляєн. А також - економічні заходи щодо російського енергетичного та гірничодобувного секторів, включно із забороною на нові інвестиції в гірничодобувну промисловість росії.

 

"Ми перекриємо доступ росії до всіх видів дронів і БПЛА. Ми пропонуємо заборонити прямий експорт двигунів безпілотників до росії та експорт до будь-яких третіх країн, як-от Ірану, який може поставляти дрони росії", - додала очільниця ЄК.

 

Окремо обмеження зачеплять російську пропагандистську машину – з ефіру та інших платформ будуть прибрані чотири російські канали, повідомила вона. За неофіційною інформацією йдеться про канали НТВ, "Россия-1", "Рен ТВ" та "Первый канал",

 

Це пакет санкцій доповнить повну заборону ЄС на імпорт російської морської нафти і обмеження цін на нафту, яке погодили країни-члени G7, резюмувала фон дер Ляєн.

 

Також віднині громадянам ЄС буде заборонено обіймати будь-які посади в керівних органах усіх російських державних чи контрольованих державою юридичних осіб, організацій чи органів, які розмішені в Росії.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні лідери Європейського союзу пообіцяли посилити фінансову і військову підтримку України, зокрема у сфері протиповітряної оборони та розмінування.

 

Також йдеться про посилення колективного санкційного тиску на рф.