Кремль відчуває нестачу коштів на ведення війни - Держдеп США

15:52, 16.12.2022
Кремль відчуває нестачу коштів на ведення війни - Держдеп США

Координатор із санкційної політики Держдепу США Джеймс О’Браєн. (Фото з відкритих джерел)

Державний департамент США фіксує суттєвий вплив санкцій на російську економіку.

 

Відтак, у Білому домі переконані, що Кремль відчуває нестачу коштів на ведення війни в Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив координатор із санкційної політики Держдепу США Джеймс О’Браєн.

 

За його даними, із 630 млрд доларів російських коштів на банківських рахунках, 300 млрд заморожені і росія витрачає решту.

 

"Ми вважаємо, що росія витратила понад 80 млрд лише у перші місяці цієї війни. І, на додачу, можна бачити скорочення у бюджеті. Вони нещодавно втратили свій найцінніший ресурс - можливо до 900 тисяч росіян виїхали з країни через мобілізацію, санкції і війну", - сказав представник американського Держдепу.  

 

Також офіційний Вашингтон вважає, що росії набагато важче виробляти всередині країни ве необхідне для ведення війни, як і імпортувати цю продукцію.

 

"Хоча вони трохи заробляють з продажу нафти, газу та добрив, вони не можуть купити багато чого необхідного для сучасного ведення війни. Так, станом на вересень імпорт напівпровідників впав на 70%", - каже пан О’Браєн.

 

У Держдепі переконані, що у найближчі роки економіка рф скоротиться щонайменше на 16%, а до 2030 року - на 20%.

 

Пан О’Браєн додав, що у Кремлі шукають способи обходити санкції через інші країни, купуючи товари подвійного призначення, та попередив, що США не будуть толерувати сприяння у цьому.

 

"Наш сигнал дуже чіткий: якщо будь-яка компанія надає росії підтримку у тому, щоб обходити санкції, вона сама підставляється під санкції. Ми доносимо цей сигнал до бізнесу не лише у партнерських країнах, але й у Китаї, Туреччині, Індії та інших", - сказав чиновник.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні лідери Європейського союзу пообіцяли посилити фінансову і військову підтримку України, зокрема у сфері протиповітряної оборони та розмінування.

 

Також йдеться про посилення колективного санкційного тиску на рф.