Україна просить Альянс надати ППО і танки та збільшити виробництво зброї

15:26, 29.11.2022
Україна просить Альянс надати ППО і танки та збільшити виробництво зброї

Без збільшення інвестицій у виробництво більшої кількості зброї, неможливо перемогти ворога на полі бою (Фото з відкритих джерел)

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав країни НАТО  терміново наростити виробництво зброї, оскільки без інвестицій у виробництво озброєнь неможливо перемогти на полі бою в довгостроковій перспективі.

 

Як інформує Україна молода, про це він заявив в інтерв'ю виданню POLITICO. 

 

«Поки ми ведемо битви сьогодні, ми повинні думати про те, як ми будемо вести битви завтра»,– сказав Кулеба.

 

Міністр заявив, що країни НАТО повинні «почати виробництво необхідного озброєння вже сьогодні».

 

Якщо цього не станеться, попередив він, "ми не зможемо перемогти".

 

У вівторок і середу в Бухаресті відбудуться переговори міністрів НАТО, на порядку денному яких, як очікується, буде питання про те, як краще підтримати Україну.

 

«Востаннє, коли я був присутній на міністерській зустрічі НАТО, я приїхав з трьома словами: зброя, зброя і зброя,—нагадав Кулеба.,—Цього разу, хоча цей запит залишається абсолютно гострим, я уточню його, сказавши, що нам потрібна протиповітряна оборона, танки і виробничі лінії»,– сказав він.

 

Український міністр зазначив, що чиновникам потрібно бути реалістами  і менше покладатися на мінливих партнерів.

 

«Ми також повинні визнати один факт: у світі є країни, які мають те, що потрібно Україні, але не збираються продавати це в достатній кількості з політичних міркувань»,– сказав він.

 

«Замість того, щоб розраховувати на них і витрачати місяці на те, щоб їх переконувати, треба запускати виробництво, щоб... ми не потрапляли в залежність від примх третіх країн, які мають товар на складах, але не бажають ним ділитися»,– зазначив міністр.

 

Похваливши партнерів України за їхній внесок в обороноздатність країни, Кулеба водночас не приховував, що хотів би бачити зміни в ухваленні рішень Заходу щодо підтримки Києва.

 

Українські урядовці, а також деякі з найближчих союзників Києва критикують тенденцію деяких західних урядів протягом останніх кількох місяців спочатку висловлювати небажання надавати певні види підтримки, а потім поступово змінювати політику в міру того, як зростає обурення поведінкою Росії.

 

«Ми змарнували надто багато часу – і надто багато життів, і надто багато квадратних кілометрів нашої землі. Тому я думаю – сподіваюся – що мудрість візьме гору, що все треба робити вчасно, і не треба чекати, коли розгорнеться чергова трагедія для того, щоб хтось зміг подолати психологічні бар'єри ухвалення того чи іншого рішення щодо України»,– сказав Кулеба.

 

Як відомо, країни Балтії та Північної Європи на міністерській зустрічі НАТО закликатимуть союзників збільшити постачання зброї Україні. 
 


Як повідомляла УМ, міністри закордонних справ країн-членів НАТО планують оголосити про довгострокову підтримку України, яка захищається від російських повітряних, ракетних і наземних атак. Очікується, що відповідна заява буде оголошена на зустрічі дипломатів у Бухаресті цього тижня.