Андрій Пишний очолив Нацбанк

13:18, 07.10.2022
Андрій Пишний очолив Нацбанк

Колишній глава державного «Ощадбанку» очолив Національний банк України (Фото з відкритих джерел)

Новим головою Національного банку став колишній очільник Ощадбанку Андрій Пишний. Його призначення підтримали 290 народних депутатів. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила народна депутатка з фракції "Слуга Народу" Ольга Василевська-Смаглюк.

 

Як пише перший заступник голови податкового комітету ВРУ Ярослав Железняк, Пишний був присутній на засіданні. Під час виступу в залі він наголосив, що для залучення від міжнародних партнерів коштів на покриття дефіциту у понад 30 млрд дол на рік Україні потрібна співпраця з МВФ. Саме від підтримки партнерів залежатиме, чи зможе Україна відмовитися від емісійного фінансування бюджету.

 

Вже призначений голова НБУ висловився на підтримку облікової ставки у 25% та впроваджених на час воєнного стану обмежень. Він зауважив, що офіційний курс НБУ наразі адекватний і відповідає поточним економічним реаліям.

Пишний має 16 років стажу в банківській системі, значну частину якого присвятив Ощадбанку. З 2003 по 2007 рік року він був першим заступник голови правління Ощаду, а у 2014 році повернувся в Ощадбанк як голова правління  до 2020 року. Після нього Ощадбанк очолив Сергій Наумов, радником якого Пишний став два роки потому – у травні 2022 року.

 

На час його керування припали найбільш значущі зміни в Ощадбанку і виведення фінустанови на прибуткову діяльність. Також на час його роботи в банку припала одна з найбільш гучних перемог України в міжнародному арбітражі з Росією – щодо активів Ощадбанку в Криму на 1,3 млрд дол. 

 

Пишний – давній політичний соратник Яценюка: вони разом працювали над політичним проєктом "Фронт змін". На парламентських виборах 2012 року Пишний став заступником керівника штабу "Батьківщини", а в грудні – лідером "групи Яценюка" у фракції "Батьківщини". 

 

Наразі ж він тісно співпрацює з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком, зокрема в межах міжнародної санкційної групи "Єрмака-Макфола". У 2016 році заснували громадську організацію "Відчуй", яка допомагає людям з вадами слуху. Крім того, у 2010 році Єрмак був довіреною особою Арсенія Яценюка на 216 окрузі в Києві під час виборів президента. 

 

Як повідомляла УМ, у четвер вдень Верховна Рада звільнила Кирила Шевченка  з посади голови Національного банку України. У вівторок він офіційно підтвердив, що йде у відставку. Він заявив, що ухвалив таке рішення "в силу причин, пов'язаних зі здоров’ям".

 

Крім того, у четвер Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про підозру у протизаконних діях голові Національного банку Кирилу Шевченку у період його керівництва "Укргазбанком".

 

Згодом Шевченко заявив про політичний тиск під час його перебування на посаді та прокоментував оголошення йому підозри від САП та НАБУ.

 

Вже ввечері у четвер Податковий комітет Верховної Ради рекомендував парламенту підтримати призначення ексочільника Ощадбанку Андрія Пишного на посаду голови Національного банку.