США відправили Україні надточні артснаряди Excalibur з GPS-наведенням

14:17, 08.09.2022
США відправили Україні  надточні артснаряди Excalibur з GPS-наведенням

Cнарядb Excalibur можуть точно вражати ціль на відстані понад 40 км (Фото з відкритих джерел)

Пентагон передав Україні свої надточні артилерійські снаряди Excalibur з GPS-наведенням. Вони здатні вражати ціль на відстані 40,5 км.

 

Згідно з бюджетним документом, що був опублікований минулого місяця, на закупівлю снарядів Excalibur США має намір витратити 92 млн доларів (близько 900 снарядів).

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє американське агентство Bloomberg

 

«Пентагон надіслав Україні свій найточніший артилерійський снаряд Excalibur із GPS-наведенням. Один такий снаряд коштує близько 100 тисяч доларів», – повідомляє агентство.

 

Посилаючись на бюджетний документ, який раніше не розголошувався, Bloomberg стверджує, що це перше підтвердження поставок Excalibur в Україну. Наразі Пентагон опублікував закупівлі для поповнення запасів на загальну суму близько 7 млрд доларів сімома частинами протягом минулого місяця.

 

Bloomberg пише, що Пентагон витратить 92 мільйони доларів із схвалених Конгресом додаткових коштів "на закупівлю запасних боєприпасів M982 Excalibur, переданих Україні на підтримку міжнародних зусиль щодо протидії російській агресії". 

 

Зазначається, що раніше офіційні особи уникали запитань щодо цих снарядів, попри те, що були повідомлення про те, що його планували поставити, а потім, що їх уже використовували в Україні. 

 

Снаряди з GPS-наведенням вперше були використані американцями в Іраку в 2007 році під час резонансного вбивства лідера Аль-Каїди Абу Джура та його соратників. Вести вогонь цими боєприпасами можуть 155-мм гаубиці. Точність Excalibur дозволяє вразити ціль з першого пострілу. Снаряди можуть вражати ціль на відстані близько 40,5 км. Створений спільними зусиллями різних дослідницьких підрозділів Армії США. Також до розробки та виробництва була залучена низка компаній, зокрема, Raytheon, BAE Systems, Camber Corporation, Huntington Ingalls Industries.

 

Зазначимо, що у четвер, 8 вересня, Пентагон має оголосити про виділення нового пакету військової допомоги для України на 675 млн доларів. Окрім того, сьогодні президент США Джо Байден проведе відеозустріч із союзниками щодо подальших кроків на підтримку України. Раніше також повідомлялося, що США хочуть продовжити  військову підтримку України на післявоєнний період.

 

Як повідомляла УМ, США планують передати Україні пакет військової допомоги на 675 мільйонів доларів.