Дунайські порти України розблоковано після звільнення Зміїного

11:04, 16.07.2022
Дунайські порти України розблоковано після звільнення Зміїного

Після деокупації Зміїного вдалося розблокувати дунайські порти

Після повернення контролю над островом Зміний Україні вдалося відкрити рух каналом гирла Бистре суднового ходу з р. Дунай до Чорного моря й зворотньо.
 
Це шлях до наших дунайських портів «Ізмаїл», «Рені» та «Усть-Дунайськ».
 
Як інформує Україна молода, про це пише міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.
 
«Відтепер судна, які заходитимуть в наші порти під завантаження агропродукцією, зможуть скористатися двома шляхами – румунським каналом Суліна та гирлом Бистре р.Дунай для виходу в Чорне море.
Це суттєво розвантажить Суліну, безальтернативність та обмежена пропускна спроможність якої призводить до довготривалого простою суден на рейді»,– пише міністр.
 
Також Кубраков підкреслює, що в червні Україні вдалося експортувати орієнтовно 2,5 млн тон агропродукції, що понад у 3 рази менше місячної потреби. Все, ще потрібно вивезти – близько 20 млн тон зерна з минулого урожаю.
 
Це завдання, з яким ми могли б впоратися без морських портів, якби мали час. Проте, нас підтискає новий урожай, для якого необхідно звільнити місце в наших зерносховищах, експортувавши заблоковані там обсяги, – підкреслюе Кубраков.
 
Як повідомляла УМ, російська, українська та турецька військові делегації зустрілися з посадовцями ООН у Стамбулі у середу для переговорів щодо відновлення експорту українського зерна на тлі загострення глобальної продовольчої кризи.
 
У ході чотиристоронньої зустрічі в Стамбулі сторони досягли "критичного" прогресу щодо питання експорту зерна з України морським шляхом.