Робота у Польщі: скільки платять українкам

06:43, 23.05.2022
Робота у Польщі: скільки платять українкам

Для жінок без знання мови пропонується неширокий спектр роботи, однак комфортно жити на ці гроші в Польщі цілком можливо

Із початком повномасштабної війни з України до сусідньої Польщі виїхало 3,532 млн осіб. Українці, прибуваючи до іншої країни, бажають якнайшвидше влаштуватися на роботу. Однак не всі біженці знають польську мову. 
 
У Міністерстві праці та соціальної політики Польщі гарантують, що всі охочі зможуть отримати безоплатну допомогу у кожному з відділів служби зайнятості. 
 
Як інформує Україна молода, яку роботу пропонують українським жінкам та скільки за неї платять, повідомляють  в аналітичному центрі агентства з працевлаштування Gremi Personal. 
 
Зазвичай українським біженцям без знання мови пропонують роботу пакувальниками, прибиральниками, робітниками на лінію, різноробами на складі, збиральниками ягід. 
 
Починаючи з травня та до кінця листопада на польському ринку праці спостерігається «високий сезон». Кількість вакансій у цей період для жінок може збільшитись на 50-60%. 
 
Заробітна плата без особливих навичок та знання польської мови може змінюватись від 20 до 40 тис. грн, але цього вистачить для комфортного проживання в Польщі. Також деякі роботодавці пропонують безкоштовне проживання. 
 
Найбільше вакансій для роботи пакувальниками. Тут можна знайти досить велику кількість варіантів та обрати той, який вам найбільше підходить з точки зору заробітної плати та місцярозташування. 
 
Наприклад, вакансія пакувальника брендового одягу Zara підійде для жінок, які не знають польської мови. Роботодавець надає проживання, хоча потрібно окремо оплачувати комунальні послуги. На місяць можна заробити 31 000 - 49 000 гривень. 
 
Ще одна вакансія  у Варшаві. Тут потрібен пакувальник серветок Zewa. Запрошуються співробітники без досвіду роботи та знання мови. Роботодавець пропонує безкоштовне житло, але в одній кімнаті проживає 2-3 людини. Заробітна плата: 33 000 - 43 000 гривень. За добросовісну роботу нараховуються премії. 
 
В Гданську також пропонують роботу українцям без знання мови та досвіду. Тут потрібен пакувальник дитячих іграшок Lego. Робота описується як неважка, також існує можливість кар'єрного зростання. На місяць пропонують заробітну плату в 28 000 - 38 500 гривень. Проживання надає роботодавець.
 
Сезонна робота збиральником ягід в Польщі завжди була популярною серед українців. Тому, якщо ви не знаєте польської мови, вакансії збиральників вам чудово підійдуть.
 
Наприклад, у місті Ольховець пропонують вакансію збиральника ягід (лохина, полуниця) з безкоштовним житлом та можливістю знімання власного житла за бажанням. Потрібно збирати, пакувати та сортувати ягоди. Чим більше збираєш, тим більшу заробітну плату отримуєш. Але в середньому можна заробити 30 000 - 40 000 гривень на місяць. 
 
Прибиральниці без знання мови – також досить популярні вакансії в Польщі для українських жінок. Оплата праці тут часто залежить від графіка роботи, але в середньому "чистими" на руки можна отримати 14,5 злотого на годину. 
 
На рибзаводах та м'ясокомбінатах (розбір м'ясної та рибної продукції) українкам платять 23,1 тис. грн на місяць. 
 
«Робота в логістиці та e-commerce також затребувана серед українських жінок, які не знають мови та не мають досвіду. На комплектації замовлень та товарів на місяць можна заробити 3200 злотих на місяць (21,7 тис. грн)»,— зазначають аналітики. 
 
У туристичний сезон більше пропозицій з'являється у сфері HORECA (готелі та ресторани). Для покоївок та помічниць на кухні пропонують зарплату в 3500-3600 злотих (23,8-24,5 тис. грн). У 2022 році мінімальна зарплата в Польщі становить близько 2363.57 злотих (16 тис. грн).
 
Раніше стало відомо, що у Польщі кожен четвертий працездатний біженець з України вже знайшов роботу. Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ та адміністрації Польщі, уповноважений уряду у справах біженців з України Павло Шефернакер.
 
За інформацією Шефернакера, у базі даних PESEL (ідентифікаційний номер) зареєстровано 400 тисяч осіб працездатного віку з України; понад 100 тисяч з них (тобто кожна четверта людина) вже легально працюють у Польщі.
 
Як повідомляла УМ, Польша готова прийняти мільйон українських біженців. Тож польська влада веде підготовку переходів для потенційних біженців, забезпечення їх медичним обслуговуванням, проживанням та харчуванням.