Акциз на пальне повертається: ціни на бензин злетять вгору

16:10, 29.04.2022
Акциз на пальне повертається: ціни на бензин злетять вгору

Тепер на експлуатацію автомобіля доведеться витрачати більше (Фото з сайту Pixabay)

Ціни на пальне в Україні можуть перевищити позначку 50 грн за літр, оскільки  «Слуги» збираються повернути акциз на пальне та збільшити ПДВ.
 
Як інформує Україна молода, про це стало відомо із зареєстрованого у Верховній Раді законопроєкту.
 
Документом передбачається повернути акциз на пальне та повернути ПДВ  з нинішніх 7% до стандартних 20%.
 
Автори законопроєкту – депутати від фракції «Слуга народу» на чолі із головою комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим, а також представник «Голосу» Ярослав Железняк. 
 
 
Після того, як Верховна Рада у середині березні проголосувала за скасування акцизу та зниження ПДВ, ціни на пальне, які стрімко виросли майже на 10 грн за літр – повернулися до попереднього рівня. 
 
Тепер же, після ухвалення цього законопроєкту, за прогнозами експертів, ціни на пальне на українських АЗС знову різко виростуть. Так, директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн прогнозує, що навіть граничні ціни із розрахунку по формулі Мінекономіки – бензин по 45 грн/л., дизпаливо 48 грн/л – не стануть межею.
 
Куюн зазначив, що «пального немає, що змушує окремих учасників ринку забити на «рекомендації» уряду. Тому бензин реально вже 40, а дизпаливо – 45 грн/л». Експерт упевнений, що з повною ставкою податків реальна ціна на пальне підніметься мінімум до 52 та 55 грн/л. 
 
А-95 можна було придбати за ціною від 33,33 грн/л. Середня ринкова ціна коливалася в межах 33,98-34,06 грн/л.
 
Дизельне пальне продавали за середньою ціною 37,87-38,35 грн/л. Можна було знайти заправки, де вартість дизелю стартувала від 36,91 грн/л. 
 
Як повідомляла УМ, украінцям  виплатять кошти за зруйноване або пошкоджене житло. Компенсацію за пошкоджений чи зруйнований будинок виплатять не більше як за 150 м2.