Генплан післявоєнного Харкова розробляє британський архітектор Норман Фостер

10:11, 20.04.2022
Генплан післявоєнного Харкова розробляє британський архітектор Норман Фостер

Результати ракетного обстрілу центру Харкова російськими загарбниками. (Фото: ВВС)

Мер Ігор Терехов провів онлайн - нараду з британським архітектором Норманом Фостером, команда якого розробляє генеральний план післявоєнного Харкова.

 

Кілька тижнів тому мер Ігор Терехов озвучив неймовірну новину – у реконструкції зруйнованого російською артилерією Харкова братиме участь відомий британський архітектор Норман Фостер.

 

 Тоді ця ідея здалася фантастикою з віддаленою перспективою, але, як з’ясувалося, обіцяне «місто майбутнього» - таки не просто мрія. Учора пан Терехов, за підтримки Секретаріату Європейської економічної комісії ООН, провів онлайн – нараду з представниками Фонду Фостера і Гарвардського та Оксфордського університетів.

 

 Мова йшла про конкретні етапи вже розпочатого співробітництва.

 

«Я намагався об’єднати кращі українські таланти зі світовим досвідом та порадами. Першим кроком буде генеральний план міста, пов’язаний з регіоном, - сказав Норман Фостер.- Це дозволить об’єднати найбільш улюблену та шановану спадщину минулого з бажаними та зеленими елементами інфраструктури та споруд. Тобто ми прагнутимемо створити місто майбутнього з проекцією на десятиліття вперед».

 

Той факт, що в Україні триває війна, для британського архітектора не є серйозною перешкодою. За його словами, Лондон свій генеральний план оновив на піку недавньої пандемії. Причому за його основу взяли старий проект, що був введений в експлуатацію у найбільш складні роки Другої світової війни.

 

Тобто епохальні трагедії, одну з яких наразі переживає Україна, часто служать поштовхом для радикальних позитивних змін. У свою чергу пан Терехов повідомив партнерам про те, що робота з відновлення Харкова навряд чи буде легкою, оскільки наразі у місті вже зруйновано 25 відсотків будівель. Особливо постраждали П’ятихатки, Північна Салтівка та Рогань.

 

Йдеться не лише про житлові будинки, а й лікарні, школи, дитячі садки. Усе це треба звести буквально «з нуля», позбувшись колишньої радянської однотипності.

 

«Велику увагу необхідно приділити дизайн-проекту, аби мікрорайони відрізнялися один від одного, - сказав міський голова. – Нам потрібні нові розробки та енергозберігаючі технології. Потрібні також бомбосховища та підземні паркинги подвійного призначення».

 

За великим рахунком йдеться про абсолютно нову філософію будівництва, яка б максимально враховувала архітектурну самобутність старого Харкова, створену відомим зодчим Олексієм Бекетовим.

 

 «Я попросив архітекторів зберегти бекетовський стиль, незважаючи на нові підходи в дизайні, - повідомив Ігор Терехов. – Він, стиль, повинен бути новим, модерновим, і водночас таким, що зберігає родзинку міста. Тобто родзинку Бекетова».

 

Для довідки.

 

Як повідомила пресслужба Харківської міськради, британський архітектор і дизайнер, лауреат Імператорської та Прітцкерівської премій лорд Норман Роберт Фостер дав згоду брати участь у відновленні Харкова після війни. Його архітектурне бюро («Foster+Partners») було засноване у 1967 році.

 

Він тісно пов'язаний з розвитком архітектури у стилі «хай-тек» та раннім впровадженням енергоефективних будівельних технологій. Визнаний ключовою фігурою британської сучасної архітектури. Його роботам властиві масштабні відкриті простори, розмаїття скла та металу, багатофункціональність. Серед іншого, у 1980-х роках він спроєктував будівлю банку HSBC у Гонконгу, на той момент найдорожчої будівлі з будь-коли збудованих.

 

У 2004 році працював над створенням найвищого мосту у світі (Віадук Мійо напівдні Франції). А з 2009 року (до смерті Стіва Джобса) розробляв дизайн штаб-квартири «Apple» - «Apple Park» у Каліфорнії (США).

 

Як повідомляла УМ, десятки мирних жителів гинуть у результаті ворожих обстрілів житлових районів Харкова.