Єврокомісія виділяє Україні 1,2 мільярда євро на оборону від РФ

14:21, 24.01.2022
Єврокомісія виділяє Україні 1,2 мільярда євро на оборону від РФ

Урсула фон дер Ляєн – президент Європейської комісії.

Урсула фон дер Ляєн – президент Європейської комісії – 24 січня оголосила про новий пакет фінансової допомоги Україні, що складається як із екстрених кредитів, так і з грантів.

 

Як інформує УМ, про це 24 січня йдеться у її заяві оприлюдненій на сайті Єврокомісії.

 

По-перше, комісія пропонує новий пакет надзвичайної макрофінансової допомоги у розмірі €1,2 мільярда: «Цей пакет допоможе Україні зараз задовольнити свої потреби у фінансуванні через конфлікт». Європейська Рада та Європарламент ухвалять цю допомогу якнайшвидше.

 

Потім розпочинається швидка виплата першого траншу у розмірі €600 мільйонів. Крім того, за словами Урсули фон дер Ляєн, ЄС скоро розпочне роботу над другою, довгостроковішою програмою макрофінансової допомоги для підтримки зусиль з модернізації України.

 

По-друге, цього року Єврокомісія майже подвоїть двосторонню допомогу Україні у вигляді грантів: виділять €120 мільйонів.

 

Окрім того, Європейська комісія продовжить інвестувати в Україну: план спрямований на залучення інвестицій у розмірі понад €6 мільярдів.

 

Загалом з 2014 року ЄС та європейські фінансові інститути виділили країні понад €17 мільярдів у вигляді грантів та кредитів.

 

На тлі ймовірного російського вторгнення НАТО збільшує військову присутність у Східній Європі. Президент США Джо Байден може відправити до країн Східної Європи тисячі американських військових. Також планується перекидання і авіації та флоту.

 

Ці варіанти передбачають розміщення від тисячі до 5 тисяч американських військових у країнах Східної Європи з можливістю збільшити їхню кількість в 10 разів у разі погіршення ситуації. Очікується, що Байден ухвалить рішення вже цього тижня.

 

Як повідомляла УМ, для посилення своєї політики оборони та стримування у Східній Європі НАТО оголосило про підвищення готовності та спрямовування додаткових сил - кораблів та літаків – у цей регіон.