Вовина тисяча: шахраї крадуть виплати з карток українців

13:56, 07.01.2022
Вовина тисяча: шахраї крадуть виплати з карток українців

Шахраї придумали нові схеми для обману українців. (Фото з сайту Pixabay)

Шахраї дедалі активніше використовують виплату "1000 грн за вакцинацію" для обману українців.

 

Найчастіше жертві надсилають СМС з посиланням, нібито на надійний сайт (наприклад, МОЗ або "ПриватБанку").

 

Така схема дозволяє аферистам "під нуль" обчищати банківські картки довірливих громадян.

 

Повідомлення від імені Міністерства охорони здоров'я українці почали отримувати ще з кінця листопада, незважаючи на те, що виплати за програмою "Є Підтримка" стартували лише у грудні.

 

Як передає Україна молода, про це повідомили у «ПриватБанку» у коментарі УНІАН.

 

Зазначається, що на початку січня телефонні шахраї почали використовувати посилання на підроблені сайти банків.

 

"Даруємо 1000 UAH своїм відданим клієнтам", – йдеться в повідомленнях від імені "ПриватБанку". Як пояснили в самому "Приваті", банк не має жодного відношення до цих "пропозицій".

 

Після переходу на посилання з повідомлення, жертву просять ввести дані облікового запису в програмі, або додатку "Приват24". В результаті аферисти отримують повний доступ до картки та виводять із неї всі гроші.

 

"ПриватБанк наполегливо рекомендує українцям у жодному разі не реагувати на сумнівні СМС-повідомлення про подарунки, ініційовані шахраями для крадіжки логінів та паролів від "Приват24". "ПриватБанк" не поширював таких СМС або повідомлень у месенджерах", - заявили у прес службі банку.

 

"Остерігайтеся шахраїв: МОЗ не розсилає повідомлення про виплату 1 тис. грн щепленим громадянам… У цих повідомленнях шахраї просять надіслати номери карток та інші персональні дані, нібито необхідні для виплати коштів на банківські рахунки. надходять користувачам у месенджерах, через звичайні СМС, а також зустрічаються у соціальних мережах та рекламних банерах" - подібне роз'яснення дали і в Міністерстві охорони здоров'я.

 

На ситуацію вже звернула увагу й Національна поліція. Правоохоронці зафіксували випадок, коли українка зняла з карти 32 тис. грн. Перед цим жертва також отримала повідомлення про "1000 грн за вакцинацію" та запровадила свої дані на підробленому сайті.

 

Поліцейські також наполягають, що переходити на посилання з СМС не можна.

 

Як розпізнати схему обману через СМС:

 

-Уважно вивчати адресу сайту, посилання на яку надіслали у повідомленні. Якщо URL не збігається з адресою офіційного сайту вказаної організації, це точно шахраї.

 

-Ще один тривожний дзвіночок – суміш української мови з російською як в адресі сайту, так і не на сторінці, куди веде посилання. Наприклад, одне поле для введення даних може бути озаглавлено однією мовою, а інше – іншою.

 

-Усі дані, які необхідні для переведення на карту, – це її номер. Вводити термін дії картки та CVV-код потрібно виключно для здійснення переказу з картки. Відповідно, якщо у вас просять такі дані, з рахунку збираються списати гроші.

 

-Якщо ви вагаєтеся або підозрюєте, що СМС може бути не справжнім, зателефонуйте в службу підтримки організації, від імені якої вам надіслали повідомлення.

 

Щодо саме "1000 грн за вакцинацію", то отримати її можна поки що єдиним способом – на спеціальну карту "Є Підтримка".

 

Такі картки відкриваються в онлайн-додатках банків і жодним чином не пов'язані з основними банківськими рахунками українців.

 

"Карту "Є Підтримка" можна оформити тільки в офіційному додатку вашого банку, який автоматично переказує до додатку "Дія". Всі повідомлення надходять тільки в цих додатках, а не на телефон", – пояснили в поліції.

 

Як раніше повідомляла "УМ", понад 700 млн грн отриманих коштів українці вже витратили. Читайте, на що витрачали "Вовину тисячу"?