КМУ дозволив сільським ФОПам не користуватися касовими апаратами

12:31, 24.12.2021
КМУ дозволив сільським ФОПам не користуватися касовими апаратами

Сільським ФОПівцям уряд пішов на зустріч щодо касових апаратів.

Кабінет міністрів України вирішив звільнити підприємців, які здійснюють роздрібну торгівлю у селах, від необхідності мати реєстратори розрахункових операцій (РРО). Там зазначили, що у селах доходи нижчі і це створить для ФОП додаткові навантаження.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у пресслужбі Мінекономіки.

 

«Рівень доходів підприємців у селах значно менший, ніж в містах, а в умовах карантинних обмежень він ще більше знизився. Витрати на придбання РРО стануть для них додатковим фінансовим навантаженням, що матиме негативні наслідки для бізнесу.

 

В той же час, використовувати програмні РРО, як альтернативу, не всі з них можуть через нерівномірне покриття швидкісним Інтернетом або його відсутність у селах», — зазначила міністерка економіки Юлія Свириденко.

 

За її словами, уряд вирішив дати їм можливість не використовувати РРО, щоб ФОП не закривали бізнес та не звільняли співробітників. Водночас є і умова — річний обсяг розрахункових операцій не має перевищувати 167 мінімальних зарплат (1,09 млн гривень).

 

Верховна Рада провалила розгляд законопроєкту про відтермінування строків запровадження реєстраторів розрахункових операцій (касових апаратів) для платників єдиного податку. Це означає, що зобовʼязання використовувати РРО для ФОПів набудуть чинності вже з 1 січня 2022 року.

 

З кінця листопада 2020 рок періодично відбуваються акції протесту «SaveФОП». Мітингувальники вимагали ухвалити законопроєкт № 6376, який вносить зміни до Податкового кодексу про перенесення впровадження касових апаратів, та закон № 5866-1 про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

 

Як повідомляла УМ, у Києві 15 грудня продовжувалися акції протестів підприємців. Протестувальники вирішили встановити намети на Майдані незалежності, але схоже їм перешкоджають правоохоронці. Почались сутички.