Справа «Приватбанку»: Коломойський програв у Апеляційному адміністративному суді

10:30, 14.12.2021
Справа «Приватбанку»: Коломойський програв у Апеляційному адміністративному суді

Націоналізований ПриватБанк продовжує судитися з колишнми власниками. (facebook.com/privatbank)

Національний банк вітає закриття провадження у справі щодо переліку пов’язаних з ПриватБанком осіб.

 

Адже Шостий апеляційний адміністративний суд скасував скандальне рішення Окружного адміністративного суду міста Києва на користь олігарха Ігоря Коломойського у справі «Приватбанку».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Національного банку.

 

Зазначається, що судом скасовано рішення, яким було задоволено позов кіпрської Triantal Investments та скасовано рішення Національного банку про визначення пов’язаних з "Приватбанком" осіб.

 

Також суд закрив провадження в цій справі.

 

«Національний банк вітає законне та обґрунтоване рішення суду апеляційної інстанції. Судом скасовано рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 квітня 2019 року, а провадження у справі закрито, оскільки відповідно до позиції Великої Палати Верховного Суду у справі № 826/20221/16 рішення Національного банку про визначення осіб пов’язаними не може бути оскаржене в суді жодної юрисдикції», – зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

 

Заважимо, що компанія Triantal Investments Ltd., підконтрольна колишньому акціонеру "Приватбанку" Ігорю Коломойському, до націоналізації була власником 16,7362% акцій банку.

 

У Нацбанку нині нагадують, що пов’язана особа (related party) – фізична особа, яка за своїм службовим статусом, родинними зв’язками або майновим станом пов’язана з діяльністю та управлінням банком і може одержати певні матеріальні переваги в процесі виконання банком своїх функцій.

 

Пов’язаними особами, зокрема, можуть бути: 1) керівники банку; 2) власники істотної участі в банку; 3) близькі родичі, чоловік, жінка, діти, батьки керівника або власника істотної участі в банку; 4) афілійовані особи банку, керівники та власники істотної участі в афілійованих особах, а також їх близькі родичі.

 

Як повідомляла "УМ", у квітні 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив рішення у справі щодо процедури націоналізації "Приватбанку", яким повністю задовольнив позов Triantal Investments Ltd.

 

Зокрема, було задоволено вимоги позивача щодо скасування рішення Національного банку від 13 грудня 2016 року №105, яким було визначено перелік пов'язаних з "Приватбанком" фізичних та юридичних осіб.

 

Тоді в Нацбанку пояснювали, що рішення про перелік пов'язаних з банком осіб є одним з основних у процесі виведення у грудні 2016 року неплатоспроможного "Приватбанку" з ринку за участю держави.