Криклій пропонує виділити півмільярда на підтримку авіакомпаній

21:25, 17.02.2021
Криклій пропонує виділити півмільярда на підтримку авіакомпаній

На компенсації можуть розраховувати українські авіакомпанії, які здійснювали евакуаційні авіарейси в 2020 році.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій має намір ініціювати закон, у якому буде закладено ідею підтримки авіаційної галузі на суму орієнтовно 500 мільйонів гривень із держбюджету в 2021 році.

 

На його думку, варто створити бюджетну програму фінансової підтримки української авіаційної галузі в умовах пандемії COVID-19.

 

Як інформує Україна молода, про це Криклій заявив у середу.

 

"Ухвалення законопроекту, що регламентує створення відповідної бюджетної програми, дозволить: зберегти робочі місця, утримати належний рівень заробітної плати для персоналу авіакомпаній, а також скоротити витрати Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття", - пояснив міністр інфраструктури.

 

Попередньо в 2021 році планується компенсувати українським авіакомпаніям, які здійснювали евакуаційні авіарейси в 2020 році, близько 25% від загальної суми зборів аеропортів в аеропортах Бориспіль і Львів, а також близько 25% плати за аеронавігаційне обслуговування.

 

Йдеться про авіакомпанії Windrose, Азур Ейр Україна, МАУ і SkyUp - вони провели всього 170 евакуаційних рейсів. Загальна вартість таких рейсів, як відзначили в Міністерстві, становить близько 104 мільйонів гривень.

 

Планується, що серед умов надання державної підтримки буде також відсутність справ про банкрутство і не більше шести місяців прострочення за обов'язковими платежами.

 

Нагадаємо, напередодні прем'єр-міністр Денис Шмигаль дав доручення Міністерству інфраструктури до 22 лютого розробити рішення щодо підтримки вітчизняних авіаперевізників.

 

Раніше повідомлялося, що Україна майже єдина в Європі не підтримала авіакомпанії в період коронавірусної кризи.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно понад 180 українських туристів застрягли на Занзібарі. Причиною стала несправність літака. Над поверненням туристів туроператор працював спільно з Міністерством закордонних справ та посольством України у Кенії.