Блокування каналів Медведчука можливе через схеми з поставками вугілля з ОРДЛО

10:05, 03.02.2021
Блокування каналів Медведчука можливе через схеми з поставками вугілля з ОРДЛО

Для того, щоб заблокувати ZIK, NewsOne та 112 використали старе рішення Ради

Підставою для запровадження санкцій проти соратника Медведчука Тараса Козака та пов’язаних із ним юридичних осіб могло стати постачання вугілля з окупованих територій. Це, зі свого боку, сприяло фіксуванню тероризму.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє ZN.UA з посиланням на джерела в СБУ і Офісі президента.

 

Про схеми постачання вугілля та те, що вони сприяють тероризму, свідчать результати розслідування, проведеного спецслужбами України. П

 

За результатами розслідування, Козак потрапив під дію закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення".

 

Крім того, засідання РНБО щодо санкцій не проводили в традиційній формі. А це було індивідуальне голосування без традиційного групового обговорення.

 

Було розписано час, коли кожен із членів РНБО повинен був з'явитися на 4 поверх Банкової.  Там він мав поставити/чи не поставити свій підпис під рішенням про введення санкцій проти Козака. Бланки з підписами приймав і збирав секретар РНБО Олексій Данілов. 

 

Ще один цікавий момент – це те, що упродовж січня президент Володимир Зеленський двічі збирав силовиків і аналітиків для обговорення питання про те, як припинити мовлення каналів Віктора Медведчука. На переконання очільника держави, вони проводять у країні антиукраїнську діяльність.

 

Як повідомляла УМ, 2 лютого РНБО (Рада національної безпеки й оборони) запровадила персональні санкції на 5 років проти представника "Опозиційної платформи – За життя". Саме йому належать телеканали 112, Zik та Newsone, які фактично контролює кум російського президента Володимира Путіна – Віктор Медведчук. Мовлення цих медіа вже призупинили.

 

У зазначених ЗМІ переконані, що таке рішення незаконне та свідчить про цензуру. Також представники мовників заявили, що будуть оскаржувати рішення РНБО в судах.

 

Більшість українських політиків підтримали рішення РНБО та Зеленського. Проти лише виступили соратники Медведчука та Козака з ОПЗЖ. Крім того, засудили такий крок у Спілці журналістів. За словами голови НЗЖУ Сергія Томіленка, санкції запровадили "без суду", а отже – "це наступ на свободу слова".