Локдаун у січні не мав сенсу: вважає 62% малих підприємців

19:46, 18.01.2021
Локдаун у січні не мав сенсу: вважає 62% малих підприємців

Кожен четвертий підприємець вважає січневий локдаун занадто жорстким.

Запровадження жорсткого локдауну з 8 по 24 січня не мало сенсу, вважає 62% малих підприємців України. Ще 24% представників бізнесу вважають заходи занадто жорсткими.

 

Як інформує Україна молода, про це свідчать результати опитування, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією.

 

При цьому, лише 14% опитаних вважають січневі обмеження адекватними ситуації чи м'якими.

 

«Через впровадження нового локдауну 22% підприємців шукають нові можливості для розвитку свого бізнесу, ще 22% змушені відправляти своїх працівників у неоплачувану відпустку, 13% - скорочують заробітну плату, 10% - частково скорочують штат, 9% - закриватимуть бізнес», - засвідчує опитування.

 

При цьому, тільки 9% повідомили, що не відчувають впливу локдауну на свою роботу, а 15% підприємців змогли перевести бізнес в онлайн.

 

Водночас лише 36% опитаних малих підприємців звернулися до держави за матеріальною підтримкою (державна фінансова допомога у розмірі 8 тисяч гривень).

 

Також підприємці планують витратити отриману фінансову допомогу в першу чергу:

 

1. На оплату заробітної плати працівникам;

2. На оплату оренди;

3. На оплату комунальних платежів.

 

У ЄБА наголошують, що згідно опитування, більшість підприємців, яким підтвердили виплату, а саме 33%, отримали кошти через тиждень після успішної подачі заяви, ще 19% - через два тижні або більше, 13% - через 1-3 дні. Інші 35% опитаних все ще очікують на надходження коштів.

 

Водночас тільки 3% ФОПів повідомляють, що фінансова допомога у розмірі 8 тисяч гривень допоможе компенсувати їх збитки від впровадження локдауну, тоді як 84% вважають такі кошти недостатніми.

 

Серед тих, кому не вдалося отримати допомогу, більшість (59%) отримали відмову через невідповідність підтриємства КВЕДам, яким вона виплачувалася. Ще 12% через те, що ФОП є одночасно найманим працівником, 9% - через технічні проблеми з платформою «Дія», серед інших причин – зупинка діяльності, несплата ЄСВ протягом останніх 3 місяців, тільки що відкритий ФОП.

 

Опитування проводилось з 11 до 18 січня 2021 року серед аудиторії проєкту Unlimit Ukraine. В ньому взяли участь 105 підприємців – представників малого бізнесу.

 

Як повідомляла «УМ», влада не планує продовжувати посилені карантинні заходи після 24 січня, однак Україна повернеться до адаптивного карантину, який триватиме до кінця березня.

 

Український бізнес почали штрафувати за відсутність масок у клієнтів згідно нового закону починаючи з 14 січня.