Зеленський про ФОПи: 8 тисяч грн отримають не всі

14:48, 04.12.2020
Зеленський про ФОПи: 8 тисяч грн отримають не всі

Не всі ФОПи зможуть отримати комппесацію у розмірі 8 тисяч грн.

Президент Володимир Зеленський пояснив, хто саме з підприємців, чий бізнес постраждав від посилення карантину в Україні, отримає від держави вісім тисяч гривень компенсації, а кому не варто розраховувати на неї.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Зеленський заявив після відповідного рішення Ради у п’ятницю.

 

Зокрема, глава держави подякував парламенту за підтримку його ініціативи і нагадав, що прийнятий сьогодні закон передбачає надання одноразової матеріальної допомоги в розмірі вісім тисяч гривень найманим працівникам, які втратили частину заробітної плати внаслідок запровадження карантину, і ФОПам, які втратили частину доходу.

 

При цьому отримати компенсацію ФОПи не зможуть:

 

якщо вони зареєстровані менш ніж за три місяці до набуття чинності цього закону;

якщо в 2020 році сплатили ЄСВ за себе менш ніж за три місяці;

якщо їхній вид діяльності не підпадає під карантин.

 

Найманий працівник зможе отримати гроші, якщо він оформлений співробітником підприємства, що працює у видах діяльності, які потрапляють під обмеження на час карантину.

 

На допомогу не можуть претендувати працівники компаній, які не відрахували ЄСВ за третій квартал; якщо діяльність їхньої компанії не обмежується на час карантину; якщо працюють за сумісництвом або якщо їхня середня зарплата перевищує 30 тис. грн на місяць.

 

Крім того, президентський закон передбачає надання одноразової матеріальної допомоги компаніям для виплат найманим працівникам, щоб не скорочувати їх під час дії карантину. Ця норма стосується підприємств, які (на час набуття чинності закону) вимушено скоротили або можуть скоротити тривалість робочого часу працівників через простій у зв'язку із запровадженням обмежувальних протиепідемічних заходів.

 

Розмір допомоги розраховується пропорційно скороченню робочого часу працівника, але не може перевищувати 8 тис. грн.

 

Для отримання допомоги необхідно подати заяву в електронній формі.

 

У свою чергу, радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк зазначив, що інший закон з прийнятого Радою сьогодні пакета про підтримку бізнесу передбачає, що ФОПи першої групи отримають податкові канікули на грудень 2020 року та січень - травень 2021 року. Також документом списується податковий борг платників податків, якщо він не перевищує 3060 гривень.

 

"А конкретними змінами до держбюджету ми розширюємо перелік напрямків, для яких можна використовувати гроші з Фонду із боротьби з наслідками епідемії коронавірусу. Це прямо вказує на стратегічний підхід президента: ми не тільки пропонуємо суспільству план підтримки бізнесу і громадян, а й відразу закладаємо під це фінансування", - сказав Подоляк в коментарі ЗМІ.

 

Як повідомляла «УМ», Верховна Рада схвалила за основу і в цілому закон, згідно з яким в Україні фізичні особи-підприємці отримають по вісім тисяч гривень виплат.

 

Також Верховна Рада підтримала другий президентський закон з пакету про підтримку бізнесу №4430 на карантині.