Україна збирається судитися з Росією через продаж «Масандри» в Криму

15:26, 24.10.2020
Україна збирається судитися з Росією через продаж «Масандри» в Криму

Виробничо-аграрне об'єднання (ПАТ) «Масандра» було акціоноване.

Віцепрем'єр-міністр України, міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков повідомив, що питання продажу «Масандри» в анексованому Криму, ймовірно, ввійде в «перелік успішних судових кейсів проти Росії».

 

Як інформує УМ, про це він повідомив під час виступу на Київському безпековому форумі 23 жовтня.

 

«Питань успішних судових кейсів буде багато. Я хочу навести приклад справи «Ощадбанку», переможний, вони вже мають судові рішення на стягнення з Росії коштів, які втратив банк; справа НАК «Нафтогаз». Так само і питання пограбування в тому числі нашої Масандри увійде в цей перелік... Ми точно це фіксуємо, і ми знаємо про цей факт», – цитує віцепрем'єра українське інформаційне агентство УНН.

 

14 жовтня повідомлялося, що депутати в Криму проголосували за приватизацію винзаводу «Масандра» до кінця року.

 

Російський парламент Криму 27 травня вніс винзавод «Масандра» в «об'єкти, що підлягають приватизації шляхом перетворення в господарське товариство». У підконтрольному Кремлю Міністерстві майнових і земельних відносин півострова тут же вказали на те, що «зараз» не збираються приватизувати винзавод.

 

До цього повідомлялося, що Виробничо-аграрне об'єднання (ПАТ) «Масандра» було акціоноване.

 

Заступник міністра сільського господарства підконтрольного Росії уряду Криму Сергій Петелін, повідомив, що винзавод збираються продавати на аукціоні.

 

Після анексії Криму український держконцерн «Масандра» був оголошений власністю Управління справами президента Росії. На материковій Україні продовжує діяти держконцерн «Національне виробничо-аграрне об'єднання« Масандра», власником якого є Господарсько-фінансовий департамент секретаріату Кабміну України.

 

У березні 2014 року в анексованому Росією Криму «націоналізували» приблизно 480 підприємств і організацій. Україна подала позови в міжнародні суди, де вимагає як компенсацію не лише гроші, але і російське закордонне майно.