Безвіз: ЄС має «домашнє завдання» для України

13:36, 22.09.2020
Безвіз: ЄС має «домашнє завдання» для України

У МЗС не бачать підстав для можливого перегляду безвізу

У Міністерстві закордонних справ не бачать загрози перегляду Європейським Союзом безвізового режиму з Україною. Київ не отримував такої інформації від представників ЄС на офіційному рівні.

 

Як інформує УМ, про це заявила заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова в інтервʼю «Голосу Америки».

 

«Певні заяви, які можуть лунати, це поки заяви політичних фігур», — зазначила вона.

 

За її словами, за останні шість років ЄС чимало інвестував як в економіку, так і в систему верховенства права в Україні. А Київ, своєю чергою, завжди прислуховується до думки міжнародних партнерів.

 

«Наразі є чітке розуміння та домашнє завдання для України на великому євроінтеграційному треку. Це пакет реформ, над яким ми працюємо щодня, включаючи боротьбу з корупцією та діяльність незалежних антикорупційних органів. Майже всі відомства держави залучені до цього треку», — наголосила Джапарова.

 

Тому сьогодні немає підстав для можливого перегляду безвізу. «Є чітке розуміння як рухатися, а також — що важливо та потрібно робити. І всі ці дії координуються на найвищому рівні», — додала вона.

 

Як повідомляла "УМ",  ключові європейські держави та Світовий банк письмово звернулися до Верховної ради та попередили про проблеми у проєкті рішення щодо процедури заміни керівника САП Назара Холодницького.

 

 

А вже 28 серпня Конституційний суд визнав неконституційним призначення Артема Ситника директором НАБУ.

 

На початку вересня посли країн «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія і Японія) закликали Україну зберігати незалежність антикорупційних органів і не чинити тиску при обранні їхніх керівників.

 

17 вересня Верховна Рада визначила представників парламенту до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП, які зокрема добиратимуть кандидатів на посаду керівника антикорупційної прокуратури. Це Олена Бусол, Андрій Гуджал, Олексій Дрозд, Катерина Коваль, Богдан Романюк, Вячеслав Навроцький та Євген Соболь.