У Кривому Розі шахтарі протестують під землею вже 12 діб

10:47, 14.09.2020
У Кривому Розі шахтарі протестують під землею вже 12 діб

"Слуга народу" Юрій Корявченков "Юзік" (другий ліворуч) під землею намагається домовитися зі страйкарями-шахтарями.

Підземний страйк продовжують 195 гірників на чотирьох шахтах Криворізького залізорудного комбінату вже другий тиждень поспіль.

 

Як повідомляє «УМ», про це заявив голова Конфедерації вільних профспілок України та Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець у понеділок.

 

“195 гірників шахт «Жовтнева», «Родіна», «Тернівська», «Гвардійська» 12 добу продовжують підземний протест”, - зазначив Волинець.

 

Як повідомили йому з Кривого Рогу, вночі на шахту “Жовтнева” приїжджала машина швидкої допомоги.

 

Пан Волинець не виключає, що серед шахтарів, які страйкують на чотирьох шахтах Криворізького залізорудного комбінату, може поширитися COVID-19.

 

“Учасники підземних та наземних протестів, активні жителі міста, люди, що привозять їжу, займаються оргпитаннями - всі загнані в ситуацію, в умови, коли фізично неможливо озиратися на маски, антисептики, дистанцію, коли бігають з температурою з хворим горлом, не знаючи чи це простуда, чи грип, чи щось важче. Ніхто не замислюється, не уявляє наслідків, якщо у протестувальників у підземних умовах можуть раптом поширитись інфекційні захворювання, або навіть коронавірус”, - зазначив Михайло Волинець.

 

І додав, що раніше на підприємстві офіційно фіксувалися випадки захворювання на коронавірус, у тому числі один смертельний.

 

 

За його даними, адміністрація КЗРК посилила тиск на гірників, які знаходяться в підземних умовах. Виставили додаткові блок-пости біля шахтних стовбурів, щоб обмежити комунікацію шахтарів.

 

Крім того, за словами Волинця, прослідковуються спроби втручання органів влади у роботу профспілок, що забороняється Конвенцією 87 Міжнародної організації праці.

 

"Вчора в шахту спустилися нардепи Олена Криворучко, Юрій Корявченков з помічником, який раніше розповідав, що є підприємцем. Вони в порушення міжнародних норм і стандартів, чинних законів та здорового глузду намагалися знову запустити шахтарів з їх вимогами та проблемами по великому колу", - зазначив голова Незалежної профспілки гірників.

 

Волинець вважає, що такими діями нардепів (зокрема, "слуги народу" Корявченкова «Юзіка») переслідувалося бажання захопити профспілки через зміну їх керівних органів. А також була спроба вийти на внесення змін до колективного договору, в якому нібито врегулюють тарифні ставки й оклади.

 

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив голові Дніпропетровської ОДА ініціювати діалог між працівниками та керівництвом Криворізького залізорудного комбінату.

 

Як повідомляла «УМ», протести шахтарів у Кривому Розі розпочалися 3 вересня. Станом на ранок 8 вересня у підземному протесті брали участь 393 працівники шахт Криворізького залізорудного комбінату. 9 вересня під землею лишалося 292 шахтарі.

 

Опівночі 10 вересня стало відомо, що другий етап перемовин страйкарів та адміністрації КЗРК не дав результатів, і гірники повернулися в шахту.