У НАЗК вбачають корупційні ризики в законі про гральний бізнес

12:34, 12.08.2020
У НАЗК вбачають корупційні ризики в законі про гральний бізнес

Гральний бізнес в Україні остаточно легалізовано

Введення в силу закону про азартні ігри призведе до появи корупційних схем при отриманні дозвільних документів та унеможливить чесну конкуренцію в сфері азартних ігор.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в заяві Національного агентства з питань запобігання корупції.

 

У НАЗК підкреслили, що в чинній редакції документ фактично не може бути реалізований, оскільки його положення суперечать одне одному. Йдеться про двох взаємовиключні положення. Відповідно до одного з яких кандидатури для призначення на посади голови та членів Комісії з регулювання азартних ігор і лотерей на розгляд Кабінету міністрів вносить прем'єр-міністр. Інше положення визначає, що відповідні кандидатури на розгляд Кабінету міністрів вносяться Комісією з питань вищого корпусу державної служби за результатами проведення конкурсу.

 

Також в агентстві провело антикорупційну експертизу законопроекту, виявивши в ньому істотні корупційні ризики.

 

Зокрема: процедура формування складу комісії з регулювання азартних ігор і лотерей суперечить Конституції, а необхідну кількість її членів для прийняття рішень чітко не визначено;широкі дискреційні повноваження комісії (можливість діяти на свій розсуд) при визначенні переліку суб'єктів господарювання, які будуть здійснювати сертифікацію та інспектування грального обладнання, можуть привести до суб'єктивних рішень її членів і формування корупційних практик; введення нових дозволів без внесення змін до закону України «Про перелік дозвільних документів у сфері господарської діяльності» може привести до зловживань під час здійснення державного нагляду; підстави для отримання та анулювання ліцензії на здійснення діяльності у сфері азартних ігор чітко не визначені. Тому комісія зможе зловживати повноваженнями і надавати ліцензії обраним підприємствам; процедура внесення плати за видачу ліцензії на здійснення діяльності у сфері азартних ігор є суперечливою, оскільки передбачає два варіанти її внесення, що виключають одна одну. Застосовуючи ці несумісні норми на свій розсуд, комісія зможе «підігравати» за потрібне учасникам ринку.

 

У НАЗК закликали президента Володимира Зеленського ініціювати зміни, які дозволять усунути зазначені корупційні ризики і зробити закон можливим для виконання.

 

Як повідомляла УМ, що 11 серпня президент Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію азартних ігор . Раніше деякі депутати висловлювали припущення, що в чинному вигляді закон буде ветований президентом і відправлений на дорозгляд .