В Україні скасовано обов'язкову книгу обліку доходів для ФОПів

22:40, 05.08.2020
В Україні скасовано обов'язкову книгу обліку доходів для ФОПів

Підприємці можуть вести облік у будь-якій зручній формі - паперовій чи електронній.

Президент Володимир Зеленський підписав ухвалений Радою закон № 786-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців" у середу.

 

Серед іншого даний закон передбачає скасування обов'язкової книги обліку доходів для ФОПів.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує Офіс президента.

 

Зокрема, фізичним особам - підприємцям І-ІІІ груп на спрощеній системі оподаткування можна буде вести облік у будь-якій зручній формі - паперовій чи електронній - із зазначенням суми доходу за місяць.

 

А фізичні особи - підприємці на загальній системі зможуть вести облік також у паперовому або електронному вигляді, але за типовою формою, визначеною Міністерством фінансів.

 

Крім того, закон скасовує договір про визнання електронних документів для реєстрації в електронному кабінеті платника податків та передбачає, що в електронному кабінеті відображатимуться податкові повідомлення, наголошують в Офісі президента.

 

Також документ вносить зміни до Податкового кодексу з метою створення сприятливих умов для діяльності бізнесу та інвесторів. Зокрема, полегшено умови податкових перевірок.

 

«При перевірці оформлення працівників усунуто можливість опитувати працівників і роботодавців про виплачені пасивні доходи та інші додаткові блага та відшкодування», - додають на Банковій.

 

Закон № 786-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців" Верховна Рада ухвалила 14 липня 2020 року.