Голова НБУ Кирило Шевченко перегляне ефективність кредитних канікул

17:46, 20.07.2020
Голова НБУ Кирило Шевченко перегляне ефективність кредитних канікул

Президент Зеленський і прем'єр Шмигаль представили голову НБУ Шевченка колективу в понеділок, 20 липня. (Фото НБУ)

Новопризначений голова Національного банку Кирило Шевченко вважає, що регулятор повинен переглянути ефективність кредитних канікул.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це пан Шевченко заявив під час свого першого пресбрифінгу в понеділок.

 

Перед тим його представив колективу НБУ президент Володимир Зеленський. 

 

«Ми маємо зробити дуже багато для того, щоб знизити тиск на банки. Наприклад, переглянути питання ефективності кредитних канікул.  Адже в умовах збільшення неплатежів за кредитами у банків зв’язані руки у частині більш активної видачі доступних кредитів. Ці кроки дозволять підприємствам реального сектора отримати кредитну підтримку», - вважає Шевченко.

 

Голова Нацбанку також вважає, що НБУ повинен продовжити знижувати облікову ставку.

 

«НБУ має продовжити політику зниження облікової ставки, яка зрештою призведе до здешевлення кредитів для кінцевого споживача - позичальників банків», - додав Шевченко.

 

Серед іншого він заявив, що НБУ має збалансувати портфелі банків.

 

"З одного боку необхідно посилити роботу зі зниження частки проблемних кредитів у банківській системі та покращення якості кредитних портфелів у банків. З іншого боку обмежити використання довгострокових цінних паперів, які банки купують використовуючи вільну ліквідність замість кредитування підприємств",- констатував  новий очільник Нацбанку.

 

Нагадаємо, 27 березня, НБУ надав детальні рекомендації банкам щодо встановлення "кредитних канікул", а також тимчасово запровадив особливі правила застосування вимог Положення №351 "Про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями".

 

Пільговий режим, який запропонував НБУ – це не припинення виплати відсотків, а лише їх відтермінування на час карантину. Банки можуть звільнити клієнтів від повернення основної суми кредиту на час карантину. Тобто, сам термін виплати кредиту продовжується.

 

При цьому банки не припиняють нараховувати відсотки, адже паралельно вони нараховують відсотки за депозитами іншим клієнтам. Однак сплатити відсотки можна буде вже після карантину. Штрафи та пені на період карантину заборонені законом.

 

Як повідомляла "УМ", Кирило Шевченко був призначений головою НБУ більшістю голосів депутатів Верховної Ради на минулому тижні.