Новий закон від «Слуг»: комунальникам дозволять вриватися до квартир через борги за газ

13:59, 13.07.2020
Новий закон від «Слуг»: комунальникам дозволять вриватися до квартир через борги за газ

Водночас операторам дозволять через 30 днів після попередження від'єднувати боржників від блакитного палива.

В Україні низка "слуг народу" підготувала скандальний законопроєкт №2458 до другого читання. Верховна рада у першому читанні проголосувала за резонансний законопроєкт, який може розглядатися як порушення права на недоторканість приватної власності українців і недоторканність житла. Законопроєкт №2458 стверджує, що якщо у людини є заборгування за комунальні послуги — у її житло можуть “вломитись” без дозволу, щоб зупинити надання послуг.


 

Якщо в першому варіанті документа доступ до житла дозволяли за будь-яке порушення договору, то зараз таке право отримає тільки представник газового оператора.

 

Водночас операторам дозволять через 30 днів після попередження від'єднувати боржників від блакитного палива.

 

Комунальникам дозволять вриватися до квартир українців

 

У першій редакції законопроєкту говорилося, що за порушення умов договору (зокрема й за борги) постачальник міг вдиратися до квартири. Автор законопроєкту Євген Пивоваров  запевнив, що цю норму до другого читання приберуть.

 

Однак врешті її не прибрали, а всього лише перефразували. Тепер у документі написано: "Представник оператора газорозподільної системи чи іншого підприємства, з яким укладено договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, має право доступу до житла". Це нібито має гарантувати безпеку. Мовляв, якщо в квартирі витік, постачальник може в неї потрапити.

 

Юрист Олександр Плахотник упевнений: таке формулювання порушує статтю 30-ту Конституції України (про недоторканність житла).

 

"Якби в документі йшлося про доступ до житла за умови, якщо без такого доступу представника оператора була б загроза життю, тоді б не було і претензій. Зараз же не зрозуміло, що може бути підставою для доступу до житла, чи не стане заборгованість причиною для того, щоб потрапити в квартиру і примусово вимкнути газопостачання", – говорить  Плахотник.

 

З такими висновками юриста погоджуються і в головному науково-експертному управлінні Верховної Ради. Там зазначають: "Запропоноване законопроєктом положення щодо встановлення законодавством порядку доступу до житла є неприйнятним з огляду на положення Основного Закону України (Конституції. – Ред)."

 

Крім того, згідно з документом, вимкнути газ можуть за умови, якщо в будинку є заборгованість, про яку письмово попередили й за 30 днів боржник ніяк не відреагував на претензію.

 

До речі, норму про доступ до житла не підтримували навіть співавтори законопроєкту. Ще один із авторів законопроєкту Юрій Камельчук також підтвердив у розмові з OBOZREVATEL: документ ухвалять без скандальної правки. "Я уточнював, чи підтримується ця норма: не підтримується, якщо вона залишилася, вона повинна бути змінена або викинута взагалі. Якщо це так буде залишатися, то я відкличу свій підпис і не буду голосувати в другому читанні", – сказав Камельчук.

 

"Кожен власник багатоквартирного будинку повинен був укласти договір у паперовому вигляді. Люди не хотіли бути ініціаторами цього самостійно. На 1 травня 2020 року дуже мало було договорів", – розповів у коментарі OBOZREVATEL Пивоваров.

 

В українців був рік на те, щоб вибрати, який формат відносин із постачальником вибрати: колективний або індивідуальний. Якщо цей шанс проігнорувати, з кожним автоматично підпишуть індивідуальний договір, а з ним доведеться внести абонплату в розмірі 15-22 грн.

 

З одного боку, в Україні необхідно змінювати закон про житлово-комунальні послуги. Щонайменше потрібно вдосконалити питання підписання договорів. А ось із доступом до квартир є ціла низка питань. І хоча від'єднувати комунальні послуги боржникам – загальносвітова практика, українська Конституція забороняє без загрози здоров'ю або без санкції суду вриватися в чужу нерухомість.