Валерія Гонтарева: МВФ має заморозити співпрацю з Україною

18:54, 08.07.2020
Валерія Гонтарева: МВФ має заморозити співпрацю з Україною

Валерія Гонтарева: МВФ має заморозити співпрацю з Україною

Ексочільниця Нацбанку Валерія Гонтарева переконана, що Міжнародний Валютний Фонд  має заморозити співпрацю з Україною та зажадати достроково погасити кредити, поки президент України Володимир Зеленський не призначить незалежного голову Нацбанку.
 
Про це повідомляє "УМ" з посиланням на інтерв'ю виданню The Central Banker.
 
За словами пані Гонтаревої, без серйозного тиску з боку МВФ, президент Зеленський, найімовірніше призначить головою НБУ людину з оточення олігарха Ігоря Коломойського.
 
"Коли йде у відставку глава центробанку, одних заяв недостатньо. Щоб захистити реформи, які ми вже провели, МВФ повинен заявити, що не буде в подальшому проводити виплати Україні, поки Зеленський не призначить керуючого, здатного захистити реформи. Транші МВФ надавалися Україні під гарантії, що центральний банк буде залишатися незалежним, і економічні реформи триватимуть. Якщо ці умови не виконуються, МВФ повинен зажадати від України достроково повернути надані раніше кредити", - заявила Валерія Гонтарева.

 

Водночас, Служба безпеки України просить Валерію Гонтареву не поширювати заяви, які можуть нанести шкоду національній безпеці держави, зокрема, в фінансово-економічній сфері та негативно вплинути на ситуацію в країні. Хоча й «поважає право кожного громадянина на свободу висловлювань».

 

СБУ закликає будь-яких експосадовців утриматись від «подібних неоднозначних коментарів» та дбати про національні інтереси України, а не сіяти панічні настрої серед населення та розхитувати економічну стабільність держави.

 
Нагадаємо, 1 липня стало відомо, що голова НБУ Яків Смолій подав у відставку. Він пояснив свою заяву систематичним тиском з боку чинної влади.
 
Ім'я нового очільника НБУ має стати відомим вже до 17 липня - коли Верховна Рада піде на канікули.